Doorgaan naar hoofdcontent

Over een radioportret

Soms lopen zaken anders dan je zelfs maar kunt vermoeden. Zo was ik een maand geleden bij Stadsradio Breda. uitgenodigd om in het programma "Klassiek in en om Breda" over de uitvoering van "Godelieve" van Edgar Tinel te komen praten. Ik werd geïnterviewd door Angelika Emminger, een sympathieke vrouw met een brede belangstelling. Na afloop van een leuk interview kwamen we te spreken over mijn eigen muziek en mijn werkzaamheden in Breda.

Angelika zei me dat ze op zoek was naar twee musici die werkzaam zijn in Breda om een "zomerspecial" te maken. Dit zou inhouden dat het beschikbare uur op zondagochtend ingevuld zou kunnen worden met de muziekkeuzen van de gast. Ze nodigde mij uit om de uitzending van 11 juli te verzorgen hetgeen ik graag deed. Daarnaast stelde ik voor om de begaafde accordeoniste Antje de Jong-Coppelmans ook te vragen om een uur zendtijd voor haar rekening te nemen. Op 22 augustus zal zij van 10.00 tot 11.00 uur te horen zijn in het programma "Klassiek in en om Breda" van Stadsradio Breda.

Het is een erg leuk proces om na te gaan denken over hetgeen je gedaan hebt op je vakgebied. Ik moest bepalen welke muziek ik van mezelf wilde laten horen in de 55 minuten die me ter beschikking stonden. Dat is altijd lastig, temeer omdat je toch wilt dat er een zo volledig mogelijk beeld ontstaat. Daarbij vraag je jezelf ook voortdurend af hoe een luisteraar op de zondagochtend zal reageren op jouw muziek. Ik denk dat ik er in geslaagd ben een programma samen te stellen dat een goed beeld schetst van mijn hoedanigheid als toonkunstenaar.

Al met al ben ik blij met de mogelijkheid om mee te werken aan mijn radioportret zoals dat te horen was in het radioprogramma "Klassiek in en om Breda". Hier kunt u het programma beluisteren.

Reacties

KathEdwards zei…
Very good, Paul! I listened to the programme and even understood some of it! Perhaps you should become a broadcaster now?

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…