Doorgaan naar hoofdcontent

Over Mind-mappen

Al geruime tijd ben ik bezig met het zogenaamde Mind-mappen, volgens een methode is ontwikkeld door Tony Buzan en toepasbaar op alle terreinen of dit nu het maken van uittreksels, notities, plannen, projecten of zomaar om gedachten te ordenen. Toegegeven, het wordt allemaal op Amerikaanse wijze commercieel uitgemolken, maar het is wel een ijzersterke manier van werken.


In dit filmpje legt Tony Buzan uit wat een Mind Map is.

Ik heb sinds vorig jaar zijn software geïnstalleerd, nadat ik jaren heb gewerkt met viltstiften en papier. Dat resulteerde in fraaie schema's die voor de buitenwacht in eerste instantie wat complex overkomen. Doordat er een presentatie-tool aan het programma is gekoppeld is de complexiteit inzichtelijk te maken voor anderen, door de afzonderlijke takken en verbindingen elkaar te laten opvolgen op een vooraf bepaalde ordening.

Het fijne aan Mind-mappen vind ik dat dat ik door deze werkwijze veel meer in staat ben om associatief te denken en tegelijkertijd het overzicht te behouden. Door woorden of begrippen te isoleren roepen ze associaties op die als het ware los komen te staan van het oorspronkelijke onderwerp. Je hebt namelijk de neiging om een denkrichting die je eenmaal hebt ingezet, te blijven volgen. Ongewild beperk je zo je potentieel aan kennis en creativiteit. Mind-mappen opent deuren; voor je ontstaat een schema waarin je verbanden kunt zien die je op andere wijze niet zo eenvoudig kunt leggen. Eenmaal begonnen met Mind-mappen, raak je verknocht aan deze manier van het ordenen van gedachten. Absoluut een aanrader!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…