Doorgaan naar hoofdcontent

Over Mind-mappen

Al geruime tijd ben ik bezig met het zogenaamde Mind-mappen, volgens een methode is ontwikkeld door Tony Buzan en toepasbaar op alle terreinen of dit nu het maken van uittreksels, notities, plannen, projecten of zomaar om gedachten te ordenen. Toegegeven, het wordt allemaal op Amerikaanse wijze commercieel uitgemolken, maar het is wel een ijzersterke manier van werken.


In dit filmpje legt Tony Buzan uit wat een Mind Map is.

Ik heb sinds vorig jaar zijn software geïnstalleerd, nadat ik jaren heb gewerkt met viltstiften en papier. Dat resulteerde in fraaie schema's die voor de buitenwacht in eerste instantie wat complex overkomen. Doordat er een presentatie-tool aan het programma is gekoppeld is de complexiteit inzichtelijk te maken voor anderen, door de afzonderlijke takken en verbindingen elkaar te laten opvolgen op een vooraf bepaalde ordening.

Het fijne aan Mind-mappen vind ik dat dat ik door deze werkwijze veel meer in staat ben om associatief te denken en tegelijkertijd het overzicht te behouden. Door woorden of begrippen te isoleren roepen ze associaties op die als het ware los komen te staan van het oorspronkelijke onderwerp. Je hebt namelijk de neiging om een denkrichting die je eenmaal hebt ingezet, te blijven volgen. Ongewild beperk je zo je potentieel aan kennis en creativiteit. Mind-mappen opent deuren; voor je ontstaat een schema waarin je verbanden kunt zien die je op andere wijze niet zo eenvoudig kunt leggen. Eenmaal begonnen met Mind-mappen, raak je verknocht aan deze manier van het ordenen van gedachten. Absoluut een aanrader!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Speelt mijn linde, zingt de nachtegaal.

Gisteren waren de kinderen met de kleinkinderen op bezoek. Het was mooi weer en het is dan fijn om met zijn allen bijeen te zijn. De kleinkinderen claimen al onze aandacht; de jongsten, Floris en Reinout, omdat ze zo jong zijn en nog verzorging behoeven, Olivia omdat ze als driejarige de wereld aan het verkennen is. Elke leeftijd heeft zijn charme, maar de wereld van een driejarige vind ik wel erg boeiend om als bompa mee te mogen maken.

De taalontwikkeling van de driejarige Olivia gaat met sprongen vooruit. Ze spreekt in hele zinnen, vraagt voortdurend 'Waarom?' en je merkt aan alles dat zo'n kind de wereld aan het ontdekken is. Het kind heeft oog voor zaken waar wij als volwassenen allang blasé aan voorbijgaan. De aanwezigheid van een driejarige in je omgeving maakt dat je zelf de wereld ook weer met andere ogen beziet. De sprookjesachtige wereld van plant en dier, mens en omgeving, openbaren zich in alle luister aan wie er oog voor heeft. Olivia helpt mij de wereld weer …

God bestaat, Hij woont in Brussel.

Gisteravond heb ik een prachtige film bekeken: Le Tout Nouveau Testament, een film van schrijver Thomas Gunzig en cineast Jaco Van Dormael. God bestaat in deze film en Hij bewoont samen met Zijn vrouw en Zijn dochter Ea (verwijzing naar de Evangelische Alliantie?) een bedompt appartement zonder deuren naar de buitenwereld in een hoge flat in Brussel. Deze tirannieke en verknipte persoonlijkheid in zijn badjas terroriseert Zijn gezin en sluit zich op in Zijn geheime werkkamer waar hij op Zijn computer met sadistisch genoegen en uit verveling wetten uitschrijft die de mensheid moeten kwellen met allerlei groot en klein leed. Hij is anders dan Zijn weggelopen zoon J.C., die het volgens Hem te bont heeft gemaakt en naar Gods zeggen maar wat geïmproviseerd heeft. Zijn vrouw laat alles gedwee over zich heen gaan en Zijn dochter Ea komt voor de mensen op; zij hackt Zijn computer, maakt aan alle mensen via SMS hun sterfdatum bekend en loopt weg van huis. Zij daalt via een tunnel in de wasmach…