Doorgaan naar hoofdcontent

Eenvoudig maar niet simpel


Anton Bruckner is een componist die ik vanaf mijn adolescentie bewonder en veel heb bestudeerd. De man van de grote symfonieën, de missen en bekende motetten. Bruckner was een begenadigd organist. Toch heeft hij betrekkelijk weinig orgelwerken nagelaten. De oorzaak was dat hij fantastisch kon improviseren. Hij bracht het publiek in Parijs (1869) en London (1871) in vervoering met zijn improvisaties. Het is jammer dat er geen opnamen van zijn bewaard.

Ik ben met mijn vrouw, Kitty van Buul, in onze jonge jaren naar Stift Sankt Florian geweest. We hebben daar de kerk met het orgel bezocht waar hij op speelde en het kleine museum over Bruckner. Ook zijn grote bronzen sarcofaag in de crypte van de kerk hebben we gezien. Een sarcofaag omgeven door knekels en schedels van lang geleden.

Thuis, op de piano, heb ik een buste van Bruckner staan. Naast Beethoven, Liszt en Wagner heeft hij een ereplaatsje in ons huis. Het is een moeilijk te verkrijgen exemplaar. Je ziet Bruckner trots de ring tonen die hij had gekregen ter gelegenheid van het eredoctoraat van de Weense Universiteit. Bruckner was zo blij met zijn onderscheiding dat hij zijn wijsvinger met de ring opzichtig vooruit steekt. Een collega docent en Brucknerkenner aan het Elzendaalcollege te Boxmeer, Wim Sieben (in Salzburg op 63-jarige leeftijd overleden in maart van dit jaar), heeft de buste voor mij meegebracht uit Oostenrijk.

Bruckner was een bescheiden man. Hij is nooit getrouwd geweest en naast zijn moeder en de huishoudster heeft hij geen vrouwen in zijn leven gehad. Hij leefde in bij zijn broer Ignaz en liet na zijn overlijden weinig meer na dan een paar persoonlijke bezittingen, zijn vleugel en zijn bed. Hij heeft zijn grootste symfonieën geschreven in de beslotenheid van zijn kamer. Ik heb altijd de indruk gehad dat hij door het componeren van zijn symfonieën kon ontsnappen aan de beslotenheid van zijn zelfverkozen leefomgeving.

Micro-en macrokosmos kunnen soms in een kleine kamer verenigd worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…