Doorgaan naar hoofdcontent

Dans

Frederico García Lorca (1898-1936)
La Carmen está bailando
Por las calles de Sevilla
tiene blancos los cabellos
y brillantes las pupilas.

¡Niñas,
corred las cortinas!

En su cabeza se enrosca
una serpiente amarilla,
y va soñando en el baile
con galanes de otros días.

¡Niñas,
corred las cortinas!

Las calles están desiertas
y en los fondos se adivinan,
corazones andaluces
buscando viejas espinas.

¡Niñas,
corred las cortinas!


Carmen (een oudere vrouw van lichte zeden) danst door de straten van Sevilla met glinsterende pupillen en witte lange haren. Zij vertegenwoordigt de vergane glorie en tijdens het dansen droomt ze van een oude galante stijl. Ze is in de verlaten straten op zoek naar haar klanten; Meisjes, sluit de gordijnen!

De tragiek van het leven wordt door Lorca als een Danse Macabre aangrijpend neergezet in dit gedicht. De ontluisterende triestheid van het heden wordt voor de oude vrouw verzacht door haar herinnering; de herinnering aan de goede tijden steken als doornen in haar Andalusische hart. Ze danst haar dans en leeft in haar eigen wereld; Meisjes, sluit de gordijnen!

Lorca was openlijk homoseksueel in een tijd dat dit in het Granada van toen met groot wantrouwen bekeken werd. Hij kwam uit een rijk gezin en was bevriend met de componist Manuel de Falla, de cineast Luis Buñuel en schilder Salvador Dali. Frederico García Lorca is tijdens de Spaanse Burgeroorlog vermoord door de nationalistische aanhangers van Franco vanwege zijn werk. Zijn gedichten inspireren mij bijzonder. De vorm en het poëtisch woordgebruik roepen bij mij een sfeer op, waar ik bijna altijd iets mee kan.

Bovenstaande gedicht heb ik deze week getoonzet voor lage stem en pianobegeleiding. Het gaat deel uitmaken van een serie Lorca-liederen die ik van plan ben te gaan componeren en waarvan er nu twee klaar zijn: deze aan Ton de Kort opgedragen Baile en de aan Bruno De Jonghe opgedragen Madrigal. Als je de muziek van de composities wilt ontvangen, stuur me dan een e-mail en ik zal ze je dan als pdf opsturen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Speelt mijn linde, zingt de nachtegaal.

Gisteren waren de kinderen met de kleinkinderen op bezoek. Het was mooi weer en het is dan fijn om met zijn allen bijeen te zijn. De kleinkinderen claimen al onze aandacht; de jongsten, Floris en Reinout, omdat ze zo jong zijn en nog verzorging behoeven, Olivia omdat ze als driejarige de wereld aan het verkennen is. Elke leeftijd heeft zijn charme, maar de wereld van een driejarige vind ik wel erg boeiend om als bompa mee te mogen maken.

De taalontwikkeling van de driejarige Olivia gaat met sprongen vooruit. Ze spreekt in hele zinnen, vraagt voortdurend 'Waarom?' en je merkt aan alles dat zo'n kind de wereld aan het ontdekken is. Het kind heeft oog voor zaken waar wij als volwassenen allang blasé aan voorbijgaan. De aanwezigheid van een driejarige in je omgeving maakt dat je zelf de wereld ook weer met andere ogen beziet. De sprookjesachtige wereld van plant en dier, mens en omgeving, openbaren zich in alle luister aan wie er oog voor heeft. Olivia helpt mij de wereld weer …

God bestaat, Hij woont in Brussel.

Gisteravond heb ik een prachtige film bekeken: Le Tout Nouveau Testament, een film van schrijver Thomas Gunzig en cineast Jaco Van Dormael. God bestaat in deze film en Hij bewoont samen met Zijn vrouw en Zijn dochter Ea (verwijzing naar de Evangelische Alliantie?) een bedompt appartement zonder deuren naar de buitenwereld in een hoge flat in Brussel. Deze tirannieke en verknipte persoonlijkheid in zijn badjas terroriseert Zijn gezin en sluit zich op in Zijn geheime werkkamer waar hij op Zijn computer met sadistisch genoegen en uit verveling wetten uitschrijft die de mensheid moeten kwellen met allerlei groot en klein leed. Hij is anders dan Zijn weggelopen zoon J.C., die het volgens Hem te bont heeft gemaakt en naar Gods zeggen maar wat geïmproviseerd heeft. Zijn vrouw laat alles gedwee over zich heen gaan en Zijn dochter Ea komt voor de mensen op; zij hackt Zijn computer, maakt aan alle mensen via SMS hun sterfdatum bekend en loopt weg van huis. Zij daalt via een tunnel in de wasmach…