Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn Blog blijft in het Nederlands

Ik heb bij mijn blog bewust gekozen voor de Nederlandse taal. In het Nederlands kan ik het best emoties en nuances verwoorden. Andere talen als Engels en Duits beheers ik wel, maar ik heb toch altijd het gevoel dat ik tekort schiet in mijn woordenschat. Ik merk dat bijvoorbeeld als ik in het buitenland ga dirigeren en dan nuanceringen moet aanbrengen betreffende de interpretatie van composities. Op zulke momenten kan ik meer bereiken door fraseringen of spanningsbogen met gebaren aan te geven of deze zelfs te zingen. Woorden schieten gauw tekort in een vreemde taal.

Onlangs hoorde ik op radio 1 bij het programma Kunststof iemand (zijn naam is me ontschoten) die wist te vertellen dat taal zijn oorsprong vindt in de behoefte tot sociaal handelen. Als voorbeeld gaf hij aan dat je weinig woorden nodig hebt om ingewikkelde sociale relaties aan te geven. Bij de omschrijving "De broer van de vriendin van de oom van mijn neef" moeten we even denken, maar het geeft in weinig woorden de complexe sociale relatie weer. We kunnen ons er een persoon bij voorstellen. Na dit voorbeeld gaf hij de opdracht om eens te omschrijven hoe je de veters van je schoen strikt. Het blijkt dat we daar veel meer woorden voor nodig hebben en dat de relatief simpele handeling niet zo simpel in woorden te vangen is. Hetzelfde geldt voor het omschrijven van pijn. Ik heb een poosje last gehad van pijn in mijn pink, waarschijnlijk door overbelasting. Bij het Brabants Handencentrum te Tilburg vroegen ze mij om de pijn te omschrijven. Ik voelde me machteloos door het gebrek aan woorden die ik daarvoor ter beschikking had. Het is een wonderlijk gegeven.

Af en toe houd ik de statistieken van mijn blog bij. Het laat zien hoe vaak mijn blog gelezen wordt en uit welke landen de lezers komen. Meestal kan ik de landen die weergegeven staan wel thuisbrengen. Het Nederlands zorgt er voor dat het bereik per definitie klein is en daar kan ik goed mee leven. Dat ik lezers heb in landen die buiten dit taalgebied vallen (Rusland, Oekraïne, Polen, België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië) kan ik begrijpen omdat ik daar vaak gedirigeerd heb. Met translate.google.com kunnen ze daar ongeveer begrijpen wat ik schrijf. Vanuit persoonlijke interesse in mij, omdat ik met hen heb samengewerkt, kan ik me voorstellen dat ze mijn blog met enige regelmaat volgen. Ze zijn dan bereid daar wat moeite en tijd in te investeren.

De laatste maanden is in het landenlijstje bij de statistiek onverwacht Amerika opgedoken en mijn blog wordt daar nu veel gelezen. Hoewel Amerika hoog op mijn verlanglijstje staat om te bezoeken (en om daar eventueel mijn muziek uit te voeren) is het er nog nooit van gekomen. Persoonlijke contacten daar zijn dus uitgesloten en ook de Nederlandse taal zou een behoorlijk obstakel moeten zijn voor Amerikanen. Toch lezen daar mensen mijn blog. Ik verwonder mij daar over. Of zou het Nederlands toch internationaler zijn dan wij Nederlanders vermoeden?! Nieuw-Amsterdam was per slot van rekening wel de naam van de zeventiende-eeuwse versterkte nederzetting in de provincie Nieuw-Nederland die zou uitgroeien tot wat nu de stad New York is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Speelt mijn linde, zingt de nachtegaal.

Gisteren waren de kinderen met de kleinkinderen op bezoek. Het was mooi weer en het is dan fijn om met zijn allen bijeen te zijn. De kleinkinderen claimen al onze aandacht; de jongsten, Floris en Reinout, omdat ze zo jong zijn en nog verzorging behoeven, Olivia omdat ze als driejarige de wereld aan het verkennen is. Elke leeftijd heeft zijn charme, maar de wereld van een driejarige vind ik wel erg boeiend om als bompa mee te mogen maken.

De taalontwikkeling van de driejarige Olivia gaat met sprongen vooruit. Ze spreekt in hele zinnen, vraagt voortdurend 'Waarom?' en je merkt aan alles dat zo'n kind de wereld aan het ontdekken is. Het kind heeft oog voor zaken waar wij als volwassenen allang blasé aan voorbijgaan. De aanwezigheid van een driejarige in je omgeving maakt dat je zelf de wereld ook weer met andere ogen beziet. De sprookjesachtige wereld van plant en dier, mens en omgeving, openbaren zich in alle luister aan wie er oog voor heeft. Olivia helpt mij de wereld weer …

God bestaat, Hij woont in Brussel.

Gisteravond heb ik een prachtige film bekeken: Le Tout Nouveau Testament, een film van schrijver Thomas Gunzig en cineast Jaco Van Dormael. God bestaat in deze film en Hij bewoont samen met Zijn vrouw en Zijn dochter Ea (verwijzing naar de Evangelische Alliantie?) een bedompt appartement zonder deuren naar de buitenwereld in een hoge flat in Brussel. Deze tirannieke en verknipte persoonlijkheid in zijn badjas terroriseert Zijn gezin en sluit zich op in Zijn geheime werkkamer waar hij op Zijn computer met sadistisch genoegen en uit verveling wetten uitschrijft die de mensheid moeten kwellen met allerlei groot en klein leed. Hij is anders dan Zijn weggelopen zoon J.C., die het volgens Hem te bont heeft gemaakt en naar Gods zeggen maar wat geïmproviseerd heeft. Zijn vrouw laat alles gedwee over zich heen gaan en Zijn dochter Ea komt voor de mensen op; zij hackt Zijn computer, maakt aan alle mensen via SMS hun sterfdatum bekend en loopt weg van huis. Zij daalt via een tunnel in de wasmach…