Doorgaan naar hoofdcontent

Liefde in tijden van vervreemding 2


Paul van Gulick is een geconcentreerd, gefocust man. Voortdurend is hij aan het zoeken en experimenteren, luisterend naar de juiste combinatie van tekst en muziek. Op zeker moment ging hij terug naar mystieke teksten uit de 14e eeuw. Naar de teksten van Dante. En ontstonden er mystieke melodieën Zo werden de Paradijselijke reizen geboren. Het perfecte universum van de muziek werd nog verrijkt met poëzie en grafisch werk. Bovendien werden de liederen opgedragen aan de zangers die het werk voor het eerst samen ten gehore brachten. Aan vrienden. Voor elke zanger een lied. Paul zocht in elk deel van de Paradijselijke reizen naar de kern van een persoonlijkheid.

Samenwerking en verbinding van kunsten en mensen loopt als een rode draad door zijn leven. Verbinding met mensen, maar ook met hun culturen. Dit is nergens zo goed te horen als in zijn Requiem. Hier komt alles samen. De ontmoeting met mensen in Krasnoyarsk, musici die de Russische ziel uitdragen, inspireerde hem tot het gaan van zijn eigen weg.

Hoe intens is de droefenis die uit het Stabat Mater spreekt. Met de prachtige sferen van de verschillende delen geeft Paul uiting aan zijn gedachten over lijden, dood en compassie. Klankbeelden van eenzaamheid – én vervreemding – maar ook van troost door muziek.

We ruiken en proeven de zee van de schemering in de liederen van The Sea of Sunset. De ervaring van het bijna oneindige van zee en horizon op de krijtrotsen in Zuid-Engeland maakte een geweldige indruk op hem. De klanken die in hem opkwamen om de zintuiglijke ervaring van de zee zichtbaar en voelbaar te maken, wekken bij veel mensen herkenning. Niet alleen in Engeland, maar ook in Nederland en Rusland zingen mensen met overgave Pauls muziek van de zee. De zorgvuldig gekozen poëzie van Engelse dichters vormt samen met de muziek een eenheid die universeel gevoeld wordt.

We horen ook hoe Paul als vader de karakters van zijn kinderen probeert te beschrijven. We voelen ze in en door de muziek. In klankkleur, melodie, ritme en harmonie maakt hij hoorbaar wie zij zijn.De interesse in en liefde voor mensen; de bewondering voor de menselijke creativiteit in al haar vormen, in heden en verleden; mensen die elkaar hierin herkennen en waarderen. Dit alles geeft betekenis aan Pauls leven. En aan het onze.

De interesse in en liefde voor mensen; de bewondering voor de menselijke creativiteit in al haar vormen, in heden en verleden; mensen die elkaar hierin herkennen en waarderen. Dit alles geeft betekenis aan Pauls leven. En aan het onze.

Is ons schamen voor de lelijkheid van het menselijk samenleven dan het beste dat we kunnen doen? Moet Paul in zijn werken pas dán de liefde en de harmonie beschrijven wanneer eerst de wereld is verbeterd? Of zou de herkenning van schoonheid en liefde in zijn muziek aanstekelijk werken? Kan muziek, dwars door de vervreemding en ontmenselijking heen, herkenning en verbinding, zelfs troost mogelijk maken?

Het antwoord is al gegeven.

Annemarie Estor en Kitty van Buul

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

In memoriam Jan Jansen

Ik ontving eergisteren het bericht dat dirigent Jan Jansen afgelopen zaterdag 24 mei 2014 op 90-jarige leeftijd is overleden. Van Rose-Rie, zijn dochter die bij mij in het Zuid-Nederlands Kamerkoor zingt, had ik vorige week al gehoord dat het niet goed ging met hem. Toch kwam het bericht van het overlijden onverwacht voor me.

Jan Jansen was een begrip in Tilburg toen ik als 18-jarige jongeman aan het conservatorium kwam studeren. Mijn vrouw Kitty en haar moeder Trudy zongen bij Jan in zijn koren en hij was ook leraar aan het Paulus Lyceum waar Kitty van hem muziekles kreeg. Ik zou hem veel later opvolgen als muziekdocent aan die school. Jan was meer dirigent dan muziekdocent en hij werd geroemd om zijn initiatieven, zijn humor en vakmanschap. Ik keek op tegen Jan en ik heb destijds geen contact met hem (durven) zoeken ondanks het feit dat wij niet ver van elkaar woonden. Daar heb ik wel spijt van maar gedane zaken nemen geen keer. Vorig jaar heb ik hem opgezocht en we hadden een aller…

Ik had een droom (2)

Vannacht trof ik Dante op de stadsmuur van het Italiaanse plaatsje Lucca. Dante stelde me voor om samen het glas te heffen aan het pleintje waar het standbeeld van Puccini is geplaatst. Weldra zaten we in de stralende zon met een glas rode wijn in onze hand.

Dante:
Zullen we ons gesprek van gisteren voortzetten?

Ik:
Fijn, ik verheug me erop en ik ben zeer vereerd dat je na gisteren nog met me wilt praten.

Dante:
Natuurlijk! We hebben het gehad over het Heelal en over het multiversum. Ik moest erover denken, het is zo anders dan ik gewend ben om er tegenaan te kijken.

Ik:
Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar of je er op jouw manier over nadenkt, of op de manier van Hawking en Mlodinov, het blijft uiteindelijk ons bevattingsvermogen te boven gaan. En het model dat jij hanteert, heeft als grote voordeel dat ik het enigszins wél kan begrijpen.

Dante:
Dat bedoelde ik gisternacht ook te zeggen met mijn opmerking dat Hawking en Mlodinov het ook niet 'weten'.

Ik:
Dat begreep ik al en ik moe…