Doorgaan naar hoofdcontent

Liefde in tijden van vervreemding 2


Paul van Gulick is een geconcentreerd, gefocust man. Voortdurend is hij aan het zoeken en experimenteren, luisterend naar de juiste combinatie van tekst en muziek. Op zeker moment ging hij terug naar mystieke teksten uit de 14e eeuw. Naar de teksten van Dante. En ontstonden er mystieke melodieën Zo werden de Paradijselijke reizen geboren. Het perfecte universum van de muziek werd nog verrijkt met poëzie en grafisch werk. Bovendien werden de liederen opgedragen aan de zangers die het werk voor het eerst samen ten gehore brachten. Aan vrienden. Voor elke zanger een lied. Paul zocht in elk deel van de Paradijselijke reizen naar de kern van een persoonlijkheid.

Samenwerking en verbinding van kunsten en mensen loopt als een rode draad door zijn leven. Verbinding met mensen, maar ook met hun culturen. Dit is nergens zo goed te horen als in zijn Requiem. Hier komt alles samen. De ontmoeting met mensen in Krasnoyarsk, musici die de Russische ziel uitdragen, inspireerde hem tot het gaan van zijn eigen weg.

Hoe intens is de droefenis die uit het Stabat Mater spreekt. Met de prachtige sferen van de verschillende delen geeft Paul uiting aan zijn gedachten over lijden, dood en compassie. Klankbeelden van eenzaamheid – én vervreemding – maar ook van troost door muziek.

We ruiken en proeven de zee van de schemering in de liederen van The Sea of Sunset. De ervaring van het bijna oneindige van zee en horizon op de krijtrotsen in Zuid-Engeland maakte een geweldige indruk op hem. De klanken die in hem opkwamen om de zintuiglijke ervaring van de zee zichtbaar en voelbaar te maken, wekken bij veel mensen herkenning. Niet alleen in Engeland, maar ook in Nederland en Rusland zingen mensen met overgave Pauls muziek van de zee. De zorgvuldig gekozen poëzie van Engelse dichters vormt samen met de muziek een eenheid die universeel gevoeld wordt.

We horen ook hoe Paul als vader de karakters van zijn kinderen probeert te beschrijven. We voelen ze in en door de muziek. In klankkleur, melodie, ritme en harmonie maakt hij hoorbaar wie zij zijn.De interesse in en liefde voor mensen; de bewondering voor de menselijke creativiteit in al haar vormen, in heden en verleden; mensen die elkaar hierin herkennen en waarderen. Dit alles geeft betekenis aan Pauls leven. En aan het onze.

De interesse in en liefde voor mensen; de bewondering voor de menselijke creativiteit in al haar vormen, in heden en verleden; mensen die elkaar hierin herkennen en waarderen. Dit alles geeft betekenis aan Pauls leven. En aan het onze.

Is ons schamen voor de lelijkheid van het menselijk samenleven dan het beste dat we kunnen doen? Moet Paul in zijn werken pas dán de liefde en de harmonie beschrijven wanneer eerst de wereld is verbeterd? Of zou de herkenning van schoonheid en liefde in zijn muziek aanstekelijk werken? Kan muziek, dwars door de vervreemding en ontmenselijking heen, herkenning en verbinding, zelfs troost mogelijk maken?

Het antwoord is al gegeven.

Annemarie Estor en Kitty van Buul

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Speelt mijn linde, zingt de nachtegaal.

Gisteren waren de kinderen met de kleinkinderen op bezoek. Het was mooi weer en het is dan fijn om met zijn allen bijeen te zijn. De kleinkinderen claimen al onze aandacht; de jongsten, Floris en Reinout, omdat ze zo jong zijn en nog verzorging behoeven, Olivia omdat ze als driejarige de wereld aan het verkennen is. Elke leeftijd heeft zijn charme, maar de wereld van een driejarige vind ik wel erg boeiend om als bompa mee te mogen maken.

De taalontwikkeling van de driejarige Olivia gaat met sprongen vooruit. Ze spreekt in hele zinnen, vraagt voortdurend 'Waarom?' en je merkt aan alles dat zo'n kind de wereld aan het ontdekken is. Het kind heeft oog voor zaken waar wij als volwassenen allang blasé aan voorbijgaan. De aanwezigheid van een driejarige in je omgeving maakt dat je zelf de wereld ook weer met andere ogen beziet. De sprookjesachtige wereld van plant en dier, mens en omgeving, openbaren zich in alle luister aan wie er oog voor heeft. Olivia helpt mij de wereld weer …

God bestaat, Hij woont in Brussel.

Gisteravond heb ik een prachtige film bekeken: Le Tout Nouveau Testament, een film van schrijver Thomas Gunzig en cineast Jaco Van Dormael. God bestaat in deze film en Hij bewoont samen met Zijn vrouw en Zijn dochter Ea (verwijzing naar de Evangelische Alliantie?) een bedompt appartement zonder deuren naar de buitenwereld in een hoge flat in Brussel. Deze tirannieke en verknipte persoonlijkheid in zijn badjas terroriseert Zijn gezin en sluit zich op in Zijn geheime werkkamer waar hij op Zijn computer met sadistisch genoegen en uit verveling wetten uitschrijft die de mensheid moeten kwellen met allerlei groot en klein leed. Hij is anders dan Zijn weggelopen zoon J.C., die het volgens Hem te bont heeft gemaakt en naar Gods zeggen maar wat geïmproviseerd heeft. Zijn vrouw laat alles gedwee over zich heen gaan en Zijn dochter Ea komt voor de mensen op; zij hackt Zijn computer, maakt aan alle mensen via SMS hun sterfdatum bekend en loopt weg van huis. Zij daalt via een tunnel in de wasmach…