Doorgaan naar hoofdcontent

Over een koorbezoek, een dominee en een oude saxofonist

Dit weekend was het Poolse koor Agricola uit Krakow op bezoek in Breda in het kader van de bevrijding van Brabant 70 jaar geleden. De contacten met Agricola zijn tot stand gekomen via mijn vrouw Kitty en Jan van Corven. Een lid van Kamerkoor BonTon, René Strik, had zijn studiegenoot Jan ontmoet. Jan van Corven bleek als puber op het Pauluslyceum in Tilburg het gymnasium te hebben doorlopen, net als Kitty. Bij toeval kwamen ze erachter dat Jan Kitty kende en van het een komt het ander. Kamerkoor BonTon ging op concertreis naar Krakow en Agricola kwam op uitnodiging van BonTon naar Nederland. De contacten waren gelegd en ondanks het feit dat BonTon niet meer bestaat, zijn de contacten hartelijk en blijvend. Volgend jaar gaan we met het Zuid-Nederlands Kamerkoor naar Krakow om daar gezamenlijk met Romsey Choral Society een Pools/Engels/Nederlands concert te geven. Gezamenlijk voeren we er composities uit van Haendel (delen uit Messiah), Botor (Caritas), Bacewiz (Vioolconcert) en van mij (Requiem Canario). De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een mooi project te worden.

Het Poolse koor was ditmaal op uitnodiging van het Princenhage's Mannenkoor naar Breda gekomen en had een overladen programma. Vrijdagmiddag, na een busreis van 15 uur, een repetitie met organist Aart Bergwerf in de Grote Kerk te Breda en 's avonds een concert in dezelfde Grote Kerk. Zaterdags een bezoek aan de militaire begraafplaats, het Maczekmuseum en 's avonds een concert met de Harmonie Vereniging Oosterhout in de Sint Jansbasiliek aldaar. Zondags een opluistering van een bevrijdingsdienst in de Grote Kerk van Breda en het geheel werd afgesloten met een feestavond met het Princenhage's Mannenkoor in Effen. Kortom een druk bezet weekend met veel muzikale hoogtepunten en indrukken. Via Antwerpen is het koor nu weer op weg naar huis.


Tijdens de dienst in de Grote Kerk had Ds. Saskia van Meggelen het in haar overweging over het feit dat 10 rechtvaardigen in verdorven steden als Sodom en Gomorra de vernietiging zouden hebben kunnen tegengaan (Genesis 18:32 "Abraham zei: ‘Ik hoop dat u niet kwaad wordt, Heer, wanneer ik het nog één keer waag iets te zeggen: stel dat het er maar tien zijn.’ ‘Dan zal ik haar niet verwoesten omwille van die tien'."). Hier putte zij de hoop uit dat een gering aantal rechtvaardigen (het goede) van grote invloed kan zijn op het negatieve en het slechte dat ons soms lijkt te omringen.

Die middag zag ik in "Het uur van de Wolf" een documentaire over de mediaschuwe en briljante 84-jarige saxofonist Sonny Rollins. Het was een boeiend portret waarin hij opmerkelijke uitspraken deed over improviseren en componeren, maar ook over het goede en slechte in mensen. Hij had het erover dat hij vaak gediscrimineerd werd omwille van zijn Afro-Amerikaanse afkomst. Maar dat als hij tegenover 500 discriminerende opmerkingen 1 positieve, welgemeende en oprechte opmerking kreeg, die 500 negatieve ervaringen als sneeuw voor de zon verdwenen waren. Hij verwees daarmee naar hetzelfde als wat Ds. Saskia van Meggelen die ochtend uitgesproken had.

Mooi toch dat eenzelfde positieve kijk op goed en kwaad uit verschillende hoeken onverwacht versterkt binnen kan komen in zo'n weekend vol fijne ervaringen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Speelt mijn linde, zingt de nachtegaal.

Gisteren waren de kinderen met de kleinkinderen op bezoek. Het was mooi weer en het is dan fijn om met zijn allen bijeen te zijn. De kleinkinderen claimen al onze aandacht; de jongsten, Floris en Reinout, omdat ze zo jong zijn en nog verzorging behoeven, Olivia omdat ze als driejarige de wereld aan het verkennen is. Elke leeftijd heeft zijn charme, maar de wereld van een driejarige vind ik wel erg boeiend om als bompa mee te mogen maken.

De taalontwikkeling van de driejarige Olivia gaat met sprongen vooruit. Ze spreekt in hele zinnen, vraagt voortdurend 'Waarom?' en je merkt aan alles dat zo'n kind de wereld aan het ontdekken is. Het kind heeft oog voor zaken waar wij als volwassenen allang blasé aan voorbijgaan. De aanwezigheid van een driejarige in je omgeving maakt dat je zelf de wereld ook weer met andere ogen beziet. De sprookjesachtige wereld van plant en dier, mens en omgeving, openbaren zich in alle luister aan wie er oog voor heeft. Olivia helpt mij de wereld weer …

God bestaat, Hij woont in Brussel.

Gisteravond heb ik een prachtige film bekeken: Le Tout Nouveau Testament, een film van schrijver Thomas Gunzig en cineast Jaco Van Dormael. God bestaat in deze film en Hij bewoont samen met Zijn vrouw en Zijn dochter Ea (verwijzing naar de Evangelische Alliantie?) een bedompt appartement zonder deuren naar de buitenwereld in een hoge flat in Brussel. Deze tirannieke en verknipte persoonlijkheid in zijn badjas terroriseert Zijn gezin en sluit zich op in Zijn geheime werkkamer waar hij op Zijn computer met sadistisch genoegen en uit verveling wetten uitschrijft die de mensheid moeten kwellen met allerlei groot en klein leed. Hij is anders dan Zijn weggelopen zoon J.C., die het volgens Hem te bont heeft gemaakt en naar Gods zeggen maar wat geïmproviseerd heeft. Zijn vrouw laat alles gedwee over zich heen gaan en Zijn dochter Ea komt voor de mensen op; zij hackt Zijn computer, maakt aan alle mensen via SMS hun sterfdatum bekend en loopt weg van huis. Zij daalt via een tunnel in de wasmach…