Doorgaan naar hoofdcontent

Over een koorbezoek, een dominee en een oude saxofonist

Dit weekend was het Poolse koor Agricola uit Krakow op bezoek in Breda in het kader van de bevrijding van Brabant 70 jaar geleden. De contacten met Agricola zijn tot stand gekomen via mijn vrouw Kitty en Jan van Corven. Een lid van Kamerkoor BonTon, René Strik, had zijn studiegenoot Jan ontmoet. Jan van Corven bleek als puber op het Pauluslyceum in Tilburg het gymnasium te hebben doorlopen, net als Kitty. Bij toeval kwamen ze erachter dat Jan Kitty kende en van het een komt het ander. Kamerkoor BonTon ging op concertreis naar Krakow en Agricola kwam op uitnodiging van BonTon naar Nederland. De contacten waren gelegd en ondanks het feit dat BonTon niet meer bestaat, zijn de contacten hartelijk en blijvend. Volgend jaar gaan we met het Zuid-Nederlands Kamerkoor naar Krakow om daar gezamenlijk met Romsey Choral Society een Pools/Engels/Nederlands concert te geven. Gezamenlijk voeren we er composities uit van Haendel (delen uit Messiah), Botor (Caritas), Bacewiz (Vioolconcert) en van mij (Requiem Canario). De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een mooi project te worden.

Het Poolse koor was ditmaal op uitnodiging van het Princenhage's Mannenkoor naar Breda gekomen en had een overladen programma. Vrijdagmiddag, na een busreis van 15 uur, een repetitie met organist Aart Bergwerf in de Grote Kerk te Breda en 's avonds een concert in dezelfde Grote Kerk. Zaterdags een bezoek aan de militaire begraafplaats, het Maczekmuseum en 's avonds een concert met de Harmonie Vereniging Oosterhout in de Sint Jansbasiliek aldaar. Zondags een opluistering van een bevrijdingsdienst in de Grote Kerk van Breda en het geheel werd afgesloten met een feestavond met het Princenhage's Mannenkoor in Effen. Kortom een druk bezet weekend met veel muzikale hoogtepunten en indrukken. Via Antwerpen is het koor nu weer op weg naar huis.


Tijdens de dienst in de Grote Kerk had Ds. Saskia van Meggelen het in haar overweging over het feit dat 10 rechtvaardigen in verdorven steden als Sodom en Gomorra de vernietiging zouden hebben kunnen tegengaan (Genesis 18:32 "Abraham zei: ‘Ik hoop dat u niet kwaad wordt, Heer, wanneer ik het nog één keer waag iets te zeggen: stel dat het er maar tien zijn.’ ‘Dan zal ik haar niet verwoesten omwille van die tien'."). Hier putte zij de hoop uit dat een gering aantal rechtvaardigen (het goede) van grote invloed kan zijn op het negatieve en het slechte dat ons soms lijkt te omringen.

Die middag zag ik in "Het uur van de Wolf" een documentaire over de mediaschuwe en briljante 84-jarige saxofonist Sonny Rollins. Het was een boeiend portret waarin hij opmerkelijke uitspraken deed over improviseren en componeren, maar ook over het goede en slechte in mensen. Hij had het erover dat hij vaak gediscrimineerd werd omwille van zijn Afro-Amerikaanse afkomst. Maar dat als hij tegenover 500 discriminerende opmerkingen 1 positieve, welgemeende en oprechte opmerking kreeg, die 500 negatieve ervaringen als sneeuw voor de zon verdwenen waren. Hij verwees daarmee naar hetzelfde als wat Ds. Saskia van Meggelen die ochtend uitgesproken had.

Mooi toch dat eenzelfde positieve kijk op goed en kwaad uit verschillende hoeken onverwacht versterkt binnen kan komen in zo'n weekend vol fijne ervaringen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

In memoriam Jan Jansen

Ik ontving eergisteren het bericht dat dirigent Jan Jansen afgelopen zaterdag 24 mei 2014 op 90-jarige leeftijd is overleden. Van Rose-Rie, zijn dochter die bij mij in het Zuid-Nederlands Kamerkoor zingt, had ik vorige week al gehoord dat het niet goed ging met hem. Toch kwam het bericht van het overlijden onverwacht voor me.

Jan Jansen was een begrip in Tilburg toen ik als 18-jarige jongeman aan het conservatorium kwam studeren. Mijn vrouw Kitty en haar moeder Trudy zongen bij Jan in zijn koren en hij was ook leraar aan het Paulus Lyceum waar Kitty van hem muziekles kreeg. Ik zou hem veel later opvolgen als muziekdocent aan die school. Jan was meer dirigent dan muziekdocent en hij werd geroemd om zijn initiatieven, zijn humor en vakmanschap. Ik keek op tegen Jan en ik heb destijds geen contact met hem (durven) zoeken ondanks het feit dat wij niet ver van elkaar woonden. Daar heb ik wel spijt van maar gedane zaken nemen geen keer. Vorig jaar heb ik hem opgezocht en we hadden een aller…

Ik had een droom (2)

Vannacht trof ik Dante op de stadsmuur van het Italiaanse plaatsje Lucca. Dante stelde me voor om samen het glas te heffen aan het pleintje waar het standbeeld van Puccini is geplaatst. Weldra zaten we in de stralende zon met een glas rode wijn in onze hand.

Dante:
Zullen we ons gesprek van gisteren voortzetten?

Ik:
Fijn, ik verheug me erop en ik ben zeer vereerd dat je na gisteren nog met me wilt praten.

Dante:
Natuurlijk! We hebben het gehad over het Heelal en over het multiversum. Ik moest erover denken, het is zo anders dan ik gewend ben om er tegenaan te kijken.

Ik:
Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar of je er op jouw manier over nadenkt, of op de manier van Hawking en Mlodinov, het blijft uiteindelijk ons bevattingsvermogen te boven gaan. En het model dat jij hanteert, heeft als grote voordeel dat ik het enigszins wél kan begrijpen.

Dante:
Dat bedoelde ik gisternacht ook te zeggen met mijn opmerking dat Hawking en Mlodinov het ook niet 'weten'.

Ik:
Dat begreep ik al en ik moe…