Doorgaan naar hoofdcontent

Remembrance Sunday in Romsey

Voor het eerst heb ik Remembrance Sunday meegemaakt in het Engelse Romsey. Een typisch Engelse marktstadje in Hampshire, nabij Southampton. Het is een vriendelijk plaatsje met een klein, overzichtelijk centrum en telt rond de 15.000 inwoners. Lord Mountbatten, in 1979 gedood bij een aanslag van de IRA, ligt er in de Romsey Abbey Church begraven. Een Abbey die in 905 gesticht is door Sint Elfleda, dochter van de koning Eduard de Oudere. Wetenswaardig is dat volgens de regel van Ælthelflæd, zuster van Eduard de Oudere, psalmen werden gezongen terwijl de nonnen naakt in het koude water van de rivier de Test stonden. Het is niet duidelijk of de forellenvangst, waar Romsey om bekend staat, daarmee samenhangt. Als je in de omgeving van Romsey over de smallere weggetjes rijdt, waan je jezelf in een Inspector Morse-achtige setting. Links rijdend, passeer je heggetjes, Victoriaanse huizen en oude cottages. De mensen zijn er uitermate vriendelijk; het is een land om verliefd op te worden.

Kitty en ik liepen op Remembrance Sunday vanuit de parkeerplaats bij The Cromwell Arms Pub and Hotel, samen met de voorzitter van Romsey Choral Society, Kath Tilling, haar man John en onze dochter Marlieke met haar partner Mark, via The Wheel House en Sadler's Mill naar het Memorial Park. Hier stonden drommen mensen rond het naald-monument waarop de namen staan van de gevallenen uit Wereldoorlog I en II. Een plechtige en waardige herdenking waarbij de de Wind Band perfect spelend het militaire vertoon met vlaggen en veteranen begeleidde, af en toe onderbroken door wat stichtelijke woorden door de dienstdoende vicar. De ceremonie werd afgesloten met het in gelid afmarcheren van soldaten, kadetten, verkenners en de hoogwaardigheden. Ondertussen vlogen een Apache helicopter en een ouder model over het park.

Het was indrukwekkend en ontroerend om mee te maken. Ik bedacht me dat het jammer is dat aan zulke prachtige en emotionele bijeenkomsten van verbondenheid, werkelijk verschrikkelijke gebeurtenissen ten grondslag liggen. Hoe bestaat het dat de mensheid bij tijd en wijlen telkens weer opnieuw uit de bocht vliegt; dat mensen elkaar zulk een leed toedoen, terwijl ze elkaar niet eens kennen. Beschaving is op dergelijke momenten als Remembrance Sunday prominent aanwezig. Ik realiseer me echter op dat moment dat het laagje beschaving wel flinterdun is en krijg een brok in mijn keel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

In memoriam Jan Jansen

Ik ontving eergisteren het bericht dat dirigent Jan Jansen afgelopen zaterdag 24 mei 2014 op 90-jarige leeftijd is overleden. Van Rose-Rie, zijn dochter die bij mij in het Zuid-Nederlands Kamerkoor zingt, had ik vorige week al gehoord dat het niet goed ging met hem. Toch kwam het bericht van het overlijden onverwacht voor me.

Jan Jansen was een begrip in Tilburg toen ik als 18-jarige jongeman aan het conservatorium kwam studeren. Mijn vrouw Kitty en haar moeder Trudy zongen bij Jan in zijn koren en hij was ook leraar aan het Paulus Lyceum waar Kitty van hem muziekles kreeg. Ik zou hem veel later opvolgen als muziekdocent aan die school. Jan was meer dirigent dan muziekdocent en hij werd geroemd om zijn initiatieven, zijn humor en vakmanschap. Ik keek op tegen Jan en ik heb destijds geen contact met hem (durven) zoeken ondanks het feit dat wij niet ver van elkaar woonden. Daar heb ik wel spijt van maar gedane zaken nemen geen keer. Vorig jaar heb ik hem opgezocht en we hadden een aller…

Ik had een droom (2)

Vannacht trof ik Dante op de stadsmuur van het Italiaanse plaatsje Lucca. Dante stelde me voor om samen het glas te heffen aan het pleintje waar het standbeeld van Puccini is geplaatst. Weldra zaten we in de stralende zon met een glas rode wijn in onze hand.

Dante:
Zullen we ons gesprek van gisteren voortzetten?

Ik:
Fijn, ik verheug me erop en ik ben zeer vereerd dat je na gisteren nog met me wilt praten.

Dante:
Natuurlijk! We hebben het gehad over het Heelal en over het multiversum. Ik moest erover denken, het is zo anders dan ik gewend ben om er tegenaan te kijken.

Ik:
Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar of je er op jouw manier over nadenkt, of op de manier van Hawking en Mlodinov, het blijft uiteindelijk ons bevattingsvermogen te boven gaan. En het model dat jij hanteert, heeft als grote voordeel dat ik het enigszins wél kan begrijpen.

Dante:
Dat bedoelde ik gisternacht ook te zeggen met mijn opmerking dat Hawking en Mlodinov het ook niet 'weten'.

Ik:
Dat begreep ik al en ik moe…