Doorgaan naar hoofdcontent

Humor als antibioticum tegen haat

Een tijdje geleden kreeg ik van mijn vriend Wim van Noort het boek Etudes van troost, het bewogen leven van een Praagse pianiste door Melissa Müller en Reinhard Piechocki. Het boek gaat over Alice Herz-Sommer die in 1903 in Praag werd geboren tijdens de Habsburgse monarchie. Zij groeit op in een liberaal Joods gezin waar schrijvers, filosofen, schilders en acteurs over de vloer komen, zoals Sigmund Freud en Franz Kafka. De laatste is als een oudere broer voor haar. Rond haar 20ste is zij de beroemdste pianiste van Praag en trekt zij in heel Europa langs concertzalen. De Nazidictatuur maakt een einde aan haar carrière en als haar moeder in 1942 gedeporteerd wordt, raakt zij in een zware depressie. Om zich staande te houden, studeert Alice de 24 etudes van Chopin in.

Twaalf maanden later worden zij, haar man en haar zoontje Raphael naar Theresienstadt gedeporteerd. Met meer dan honderd concerten te midden van honger, angst en dood geeft zij haar medegevangenen kracht en hoop. Zij en haar zoon overleven de Holocaust en in februari van dit jaar (2014) overlijdt zij op 110-jarige leeftijd, 13 jaar na haar zoon Raphael.

Alice Herz-Sommer was een bijzondere vrouw en ik moest aan haar denken tijdens een interview van Twan Huys met de Britse komiek John Cleese in College Tour. Op een gegeven moment zei Cleese dat hij met de Dalai Lama over het belang van humor en lachen had gesproken. De Dalai Lama zei dat je door humor en lachen flexibeler in kon spelen op je omgeving omdat de weg daartoe door lachen werd ontsloten. In het boek Etudes van troost haalt Alice haar zwager, de filosoof Felix Weltsch, aan. Hij schreef over de humor van hun vriend Franz Kafka: "Humor maakt de weg vrij voor het zinvolle. We begrijpen glimlachend de voorgewende onzin en voelen ons bevrijd." Humor als een vorm van zelfkritiek waarmee je afstand schept tot jezelf en waarmee je het samenzijn van mensen veraangenaamt.

Om de wereld te begrijpen en mechanismen van intermenselijke communicatie en handelen te doorgronden, kijk ik graag naar de Daily show van Jon Steward of Colbert Report. Met humor leggen zij genadeloos de motieven bloot van veel misstanden en onrecht. Omdat ze zichzelf daarbij ook niet sparen, worden ze ongrijpbaar voor vilaine reacties. Humor als antibioticum tegen haat. Ik kan het iedereen aanbevelen; het zou de wereld een stuk transparanter en plezieriger maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…