Doorgaan naar hoofdcontent

Moderne devotie

Petrus Norbertus Donders (Tilburg, 27 oktober 1809 - Batavia (Suriname), 14 januari 1887) ook wel liefkozend bekend als Peerke Donders, was een priester/ missionaris die in 1982 zalig is verklaard.
Donders'geboortehuisje werd in 1930 aan de Pater Dondersstraat 4 in Tilburg gereconstrueerd op de vroegere fundamenten. Men bouwde er ook een kapel met processiepark en natuurlijk is er naast het huis en de kapel een restaurant gevestigd. De uitbater wil ook een graantje meepikken van de vele bedevaartgangers die er dagelijks komen. In 2009 werd in het processiepark het Peerke Donders Paviljoen geopend. Dit paviljoen is mogelijk gemaakt door talloze giften van de Tilburgse bevolking en van divers fondsen, overheden, kerkelijke instanties, congregaties, particulieren en bedrijven.

Ik kom er regelmatig en wat me telkens weer ontroert zijn de berichtjes die bedevaartgangers achterlaten in een klapper die achter in de kapel ligt. Het verbaast me dat mensen hun leed en levensproblemen hier optekenen in de hoop dat Peerke vanuit de Hemel hen bij zal staan, zoals hij bij leven de melaatsen in Suriname heeft geholpen. De devote naïviteit van de meestal anonieme berichtjes doet me denken aan de verhalen van Felix Timmermans. Ze geven op dezelfde wijze als waarop Timmermans zijn verhalen vertelt, een inkijkje in een beleving van het geloof die je in 2015 niet meer verwacht tegen te zullen komen. Ze komen anachronistisch maar oprecht authentiek over en ik hoop dat de bedevaartgangers er kracht uit zullen putten.

Hier volgt een keuze uit de berichtjes die ik tijdens mijn laatste bezoek heb gelezen:

Beste Peerke,
Ik wil dat je mijn vader beter maakt.

Beste Peerke,
Ik hoop dat mijn dochter liever wordt.

Lieve Peerke,
Wilt U mij bijsteunen bij het opvoeden van mijn kinderen!
Ik dank u, dat God iemand naar mij gestuurd heeft, om een boodschap over te brengen,
Amen, Hans

Beste Peerke,
Zorg dat mijn kleinkinderen de toetsweken goed zijn doorgekomen, zodat ze weer verder komen. En voor m'n dochter dat ze toch iemand tegenkomt dat het klikt en voor 'n goede reis.
Bedankt Peerke


26/3/2015 Lieve Peerke,
Ben mijn voorspraak bij O.L.Heer. Vraag hem om mij beter te maken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

In memoriam Jan Jansen

Ik ontving eergisteren het bericht dat dirigent Jan Jansen afgelopen zaterdag 24 mei 2014 op 90-jarige leeftijd is overleden. Van Rose-Rie, zijn dochter die bij mij in het Zuid-Nederlands Kamerkoor zingt, had ik vorige week al gehoord dat het niet goed ging met hem. Toch kwam het bericht van het overlijden onverwacht voor me.

Jan Jansen was een begrip in Tilburg toen ik als 18-jarige jongeman aan het conservatorium kwam studeren. Mijn vrouw Kitty en haar moeder Trudy zongen bij Jan in zijn koren en hij was ook leraar aan het Paulus Lyceum waar Kitty van hem muziekles kreeg. Ik zou hem veel later opvolgen als muziekdocent aan die school. Jan was meer dirigent dan muziekdocent en hij werd geroemd om zijn initiatieven, zijn humor en vakmanschap. Ik keek op tegen Jan en ik heb destijds geen contact met hem (durven) zoeken ondanks het feit dat wij niet ver van elkaar woonden. Daar heb ik wel spijt van maar gedane zaken nemen geen keer. Vorig jaar heb ik hem opgezocht en we hadden een aller…

Ik had een droom (2)

Vannacht trof ik Dante op de stadsmuur van het Italiaanse plaatsje Lucca. Dante stelde me voor om samen het glas te heffen aan het pleintje waar het standbeeld van Puccini is geplaatst. Weldra zaten we in de stralende zon met een glas rode wijn in onze hand.

Dante:
Zullen we ons gesprek van gisteren voortzetten?

Ik:
Fijn, ik verheug me erop en ik ben zeer vereerd dat je na gisteren nog met me wilt praten.

Dante:
Natuurlijk! We hebben het gehad over het Heelal en over het multiversum. Ik moest erover denken, het is zo anders dan ik gewend ben om er tegenaan te kijken.

Ik:
Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar of je er op jouw manier over nadenkt, of op de manier van Hawking en Mlodinov, het blijft uiteindelijk ons bevattingsvermogen te boven gaan. En het model dat jij hanteert, heeft als grote voordeel dat ik het enigszins wél kan begrijpen.

Dante:
Dat bedoelde ik gisternacht ook te zeggen met mijn opmerking dat Hawking en Mlodinov het ook niet 'weten'.

Ik:
Dat begreep ik al en ik moe…