Doorgaan naar hoofdcontent

Moderne devotie

Petrus Norbertus Donders (Tilburg, 27 oktober 1809 - Batavia (Suriname), 14 januari 1887) ook wel liefkozend bekend als Peerke Donders, was een priester/ missionaris die in 1982 zalig is verklaard.
Donders'geboortehuisje werd in 1930 aan de Pater Dondersstraat 4 in Tilburg gereconstrueerd op de vroegere fundamenten. Men bouwde er ook een kapel met processiepark en natuurlijk is er naast het huis en de kapel een restaurant gevestigd. De uitbater wil ook een graantje meepikken van de vele bedevaartgangers die er dagelijks komen. In 2009 werd in het processiepark het Peerke Donders Paviljoen geopend. Dit paviljoen is mogelijk gemaakt door talloze giften van de Tilburgse bevolking en van divers fondsen, overheden, kerkelijke instanties, congregaties, particulieren en bedrijven.

Ik kom er regelmatig en wat me telkens weer ontroert zijn de berichtjes die bedevaartgangers achterlaten in een klapper die achter in de kapel ligt. Het verbaast me dat mensen hun leed en levensproblemen hier optekenen in de hoop dat Peerke vanuit de Hemel hen bij zal staan, zoals hij bij leven de melaatsen in Suriname heeft geholpen. De devote naïviteit van de meestal anonieme berichtjes doet me denken aan de verhalen van Felix Timmermans. Ze geven op dezelfde wijze als waarop Timmermans zijn verhalen vertelt, een inkijkje in een beleving van het geloof die je in 2015 niet meer verwacht tegen te zullen komen. Ze komen anachronistisch maar oprecht authentiek over en ik hoop dat de bedevaartgangers er kracht uit zullen putten.

Hier volgt een keuze uit de berichtjes die ik tijdens mijn laatste bezoek heb gelezen:

Beste Peerke,
Ik wil dat je mijn vader beter maakt.

Beste Peerke,
Ik hoop dat mijn dochter liever wordt.

Lieve Peerke,
Wilt U mij bijsteunen bij het opvoeden van mijn kinderen!
Ik dank u, dat God iemand naar mij gestuurd heeft, om een boodschap over te brengen,
Amen, Hans

Beste Peerke,
Zorg dat mijn kleinkinderen de toetsweken goed zijn doorgekomen, zodat ze weer verder komen. En voor m'n dochter dat ze toch iemand tegenkomt dat het klikt en voor 'n goede reis.
Bedankt Peerke


26/3/2015 Lieve Peerke,
Ben mijn voorspraak bij O.L.Heer. Vraag hem om mij beter te maken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…