Doorgaan naar hoofdcontent

21 mei 2015: Officieel wees

Paulette is dood. Het is niet anders. Zij is 81 jaar geworden. De laatste jaren waren ontluisterend en ik had haar een andere oude dag gegund. Ik voel een leegte en ben nu erg onrustig. Op een of andere wijze heb ik de laatste jaren al afscheid genomen. De dood komt als een soort verlossing voor haar en voor mij. Ik hoorde om 23.00 uur van haar dood toen ik thuis kwam van de repetitie met het Zuid-Nederlands Kamerkoor. Ik was moe, nog steeds trouwens als ik dit schrijf, maar slapen zit er niet in.

Ons moeder is plotseling in haar stoel overleden en heeft er volgens de artsen zelf geen weet van gehad. Het is snel gegaan. Het zat er aan te komen en nu is het dan officieel: mijn broer en ik zijn vanaf gisteravond wees. We gaan direct naar Eindhoven; er moet veel geregeld worden.

Bij mijn laatste bezoek aan Paulette, 16 mei 2015
Ik heb Paulette afgelopen zaterdag nog bezocht op de derde verdieping van de GGzE locatie De Grijze Generaal in Eindhoven. Ze was is goede doen; ze herkende mij, Kitty en de kleinkinderen Marlieke en Gerwald die ook waren gekomen. Ik was verbaasd dat ze zo alert was. Er was een redelijk normaal gesprek mogelijk en ik was getroffen dat ze die dag zo lief was en goed gehumeurd. Ze wilde niet dood, zei ze, maar ze wilde ook niet meer naar huis. Ze had het daar naar eigen zeggen sinds twee dagen naar haar zin, maar het liefst ging ze op zoek naar een penthouse; met verzorging natuurlijk. En ze had een goed woordje voor me gedaan bij de doktoren, zodat ik niks tekort zou komen. Ze wilde samen met mij op de foto en ik moest haar een hand geven, dat hoorde nu eenmaal zo op een foto.

Het is midden in de nacht als ik dit schrijf en ik kan niet slapen. Ik heb de rust niet en denk aan betere tijden. Ik schrijf nu deze blog, zoals ik dat vaker heb gedaan, en realiseer me dat de laatste indrukken van zaterdagmiddag niet meer ververst kunnen worden. Gelukkig zijn dat relatief goede herinneringen en ondanks het feit dat we niet echt afscheid hebben genomen, heb ik kunnen zeggen dat ik van haar hield en begreep ze mijn woorden. Het is wat, die relatie tussen moeder en kind... Met het overlijden van Paulette is mijn grootste fan heengegaan. Ik ben nu 59 jaar oud en treur om ons moeder; officieel wees en geen kind meer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…