Doorgaan naar hoofdcontent

Een officiële feestdag


1 mei ben ik met Kitty naar Antwerpen geweest om met Bruno De Jonghe en zijn vrouw Evelyne Bohen afspraken te maken voor concerten in 2016 en 2017. Vanuit Tilburg zijn we met de auto via Poppel en Ravels naar Turnhout gereden. Bij de brug in de jachthaven hebben we onze auto geparkeerd, waarna we te voet naar het station zijn gelopen. 1Mei is een officiële feestdag in België en het was rond 11 uur in de ochtend dan ook rustig in Turnhout. Voor €8,60 p.p. heb je een weekendretour naar Antwerpen en maak je een treinreisje dat zo maar in 'Rail Away' zou passen.

De treinreis in de verouderde trein is een belevenis die ik iedereen kan aanraden. De met graffiti beschilderde treinstellen ademen een gemoedelijkheid uit van lang geleden. De uniformen van de conducteurs versterken de nostalgische hang naar het verleden. Het gevolg is dat de mensen in de trein zich ook anders gedragen dan de reizigers in de Nederlandse Sprinters en Intercity's.


De inrichting van de Belgische coupés nodigt uit tot gesprek. Ze zijn minder groot dan de Nederlandse. Elke bank biedt links en rechts van het looppad plaats aan totaal vijf personen. Als het druk is, zit je dus met vijf personen links en rechts van het looppad op één lijn; twee keer vijf personen tegenover elkaar. In onze Belgische trein heerste daarom een ontspannen en soms zelfs uitgelaten huiselijke sfeer. Reizigers praten hardop, lachen en hebben toch de gelegenheid om op hun gemak een boek te lezen. De Belgische coupé schept een verbondenheid die schril afsteekt tegen de moderne maar tevens op het individu gerichte zakelijke inrichting van de Nederlandse treinstellen. Het is er knusser, huiselijker en daardoor stukken gezelliger in mijn beleving.

De reis droeg bij tot de feestelijke beleving van de dag. Het was een vruchtbare bijeenkomst met Bruno en Evelyne daar in Antwerpen. Letterlijk in de schaduw van de prachtige Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal hebben we onder het genot van een De Koninck en Grimbergen Blauw goede afspraken kunnen maken. De terugreis later op de avond maakte deze dag voor ons officieel tot een feestdag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…