Doorgaan naar hoofdcontent

Kerstlied door het hele jaar

"Kerstlied door het hele jaar" is het eerste lied uit de bundel "Wie in Nederland wil zingen" van Jules de Corte (1924-1996). Ik kwam het vanmiddag tegen bij het opruimen van een stapel bladmuziek. De bundel bestaat uit 52 luisterliedjes naar de originele uitvoeringen genoteerd door Bert van den Brink en Bram Strijbos. Een geweldig boekwerk dat mogelijk is gemaakt door Cees van der Pluijm van Stichting BELT (Behoud Erfgoed Liedzangers en Toondichters), de musici Brink en Strijbos, de medewerking van de rechthebbenden, Uitgeverij de Stiel en belangrijke subsidiënten als Stichting Jules de Corte, Erfgoed Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Ik kon het niet laten en stopte met het opruimen om achter de piano even kriskras door het boek te scannen. Meteen al bij het eerste lied was het raak. Bij het lezen van de tekst van dit lied merk je dat Jules de Corte scherpe liedteksten schreef en de luisteraar niet spaarde. Zijn tekst is in dit lied onverminderd actueel omdat het onderwerp dat hij aansnijdt herkenbaar en van alle tijden is. Jules de Corte legt menselijke hypocrisie en ons selectieve oog voor eigenbelang genadeloos bloot. Sterker nog, hij wrijft ons deze eigenschappen in de laatste zin ook nog eens onverbiddelijk in. Zilverlingen en euro's zijn volgens mij uitstekend in te wisselen bij een goede koers.

Het karakter van het lied is uitermate liefelijk en de Corte componeert in een toegankelijke en 'gemakkelijke' muziekstijl waardoor we ons in kunnen leven. Een muziekstijl overigens, die door de onregelmatige maatsoorten het lied niet meteen mee te zingen maakt. De combinatie van tekst, muziek en toegankelijkheid zorgt ervoor dat het een lied is dat binnenkomt; het wringt. Als je dit lied beluistert (bijvoorbeeld op Spotify) en daarbij denkt aan het gedoe met de euro, Griekenland of aan hen die door oorlog danwel honger of dorst op de vlucht slaan en in erbarmelijke omstandigheden leven of omkomen, voelt dat niet goed. Het liedje van Jules de Corte is in al zijn liefelijkheid een schreeuw om aandacht en rechtvaardigheid. Het roept op tot nadenken en handelen.  Jules de Corte weet bij mij een gevoelige snaar te raken.

Er is vannacht een kind geboren,
in welke stal dat weet ik niet;
er zongen daar geen eng'lenkoren
en nergens klonk een herderslied.
Geen wonderlicht dat in het duister straalde.

De vader is bepaald geen vrome,
de moeder allerminst een maagd;
het kind is niet voor ons gekomen,
geen mens heeft om zijn komst gevraagd.
Het zal misschien van honger moeten sterven.

In heel de wereld geen drie wijzen,
op zoek naar hem van alzoveer;
en ook zal er geen ster verrijzen,
tenminste niet te zijner eer.
Hij zal geen mirre, goud of wierook krijgen.

Nooit zal hij in de tempel spreken
met priesters, hoog- en godgeleerd.
Nooit doet hij enig wonderteken,
denk niet dat hij ooit iets presteert.
Dat Bartimeus tot hem zal doen schreeuwen.

Er is vannacht een kind geboren
waar niemand enig heil in ziet.
Het zal de vrede niet verstoren
en zeker ook de oorlog niet.
Dus geen gevaar voor onze zilverlingen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…