Doorgaan naar hoofdcontent

Building Bridges 2015

Na het eerste concert van het internationale project Building Bridges in Kraków te hebben gedirigeerd - met deelname van 4 koren (Agricola, Chor UR, Romsey Choral Society en het Zuid-Nederlands Kamerkoor), het orkest Fresco Sonare en de solisten Evelyne Bohen en Hans Rijkmans -, hebben Kitty en ik op de terugreis de steden Wroclaw, Bautzen en Dresden bezocht. Het was al met al een indrukwekkende week waarbij vriendschap, cultuur en geschiedenis om voorrang streden.
Het gehele project was, zoals vaker, ontstaan uit een samenloop van omstandigheden. Via een bas van het Kamerkoor BonTon, René Strik, zijn we in contact gekomen met Jan van Corven. Jan was een oud-collega van René. Zij kwamen er in hun gesprekken achter dat Jan en mijn vrouw Kitty van Buul in dezelfde klas van het gymnasium van het St. Paulus Lyceum hadden gezeten. Contacten waren zo gelegd en er ontstond een vriendschap met Jan en zijn Poolse vrouw Malinka, die nu nog voortduurt. René Strik was overigens de zoon van het hoofd van de Lagere School waar ik in Eindhoven in mijn jeugd lessen had gevolgd. De wereld is klein.
Jan woont met zijn gezin in Kraków, zingt daar in het Universiteitskoor Agricola en het leek ons leuk om een uitwisselingsconcert met dit mannenkoor en Kamerkoor BonTon te organiseren. Zo gezegd, zo gedaan. Kamerkoor BonTon bezocht Kraków en Agricola kwam hier op bezoek. Toen is eigenlijk het idee ontstaan om een gezamenlijke concertreeks te organiseren met Romsey Choral Society (een koor waar ik goede banden mee heb en dat gedirigeerd wordt door Jamie Hall), mannenkoor Agricolahet gemengde Chor UR (beide koren staan onder leiding van dirigent Dr. Joanna Gutowska) en Kamerkoor BonTon dat onder mijn leiding stond. Het was de bedoeling dat we composities uit ieder deelnemend land zouden uitvoeren onder leiding van de dirigent uit het betreffende land. De organisatie kon van start gaan.
In de jaren die volgden hebben we veel plannen uitgewisseld. In wezen is er niets aan het concept gewijzigd. Kamerkoor BonTon werd ondertussen opgeheven na zo'n 15 jaar te hebben bestaan. Het Zuid-Nederlands Kamerkoor kwam in zicht en dit koor wilde graag participeren. De reis viel zowaar samen met hun 45-jarig bestaan. Zo gezegd, zo gedaan; het grote concert op zaterdagavond 24 oktober 2015 in de indrukwekkende St. Catherinakerk was een overweldigend succes. Mijn Requiem Canario heb ik prachtig kunnen uitvoeren en we kregen daarvoor lovende kritieken. Ook het vioolconcert nr.1 van de Poolse componiste Grażyny Bacewicz (onder leiding van Monika Bachowska),  Caritas van de Poolse componist Hendryk Jan Botor (onder leiding van Artur Sędzielarz) en delen uit Messiah van Haendel (onder leiding van Jamie Hall) kregen veel applaus in de uitverkochte kerk. De sopraan Evelyne Bohen en violist Hans Rijkmans schitterden in hun bijdrage aan het concert.

De banden zijn aangehaald en het eerste concert is uitgevoerd onder geweldige omstandigheden. De organisatoren in Kraków hebben eer van al hun werk en ook ik heb een voldaan gevoel over gehouden aan deze eerste etappe van Building Bridges. Het initiatief zal de komende jaren zeker uitgebouwd worden met concerten in Nederland en Engeland. Ik kijk er nu al naar uit.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

In memoriam Jan Jansen

Ik ontving eergisteren het bericht dat dirigent Jan Jansen afgelopen zaterdag 24 mei 2014 op 90-jarige leeftijd is overleden. Van Rose-Rie, zijn dochter die bij mij in het Zuid-Nederlands Kamerkoor zingt, had ik vorige week al gehoord dat het niet goed ging met hem. Toch kwam het bericht van het overlijden onverwacht voor me.

Jan Jansen was een begrip in Tilburg toen ik als 18-jarige jongeman aan het conservatorium kwam studeren. Mijn vrouw Kitty en haar moeder Trudy zongen bij Jan in zijn koren en hij was ook leraar aan het Paulus Lyceum waar Kitty van hem muziekles kreeg. Ik zou hem veel later opvolgen als muziekdocent aan die school. Jan was meer dirigent dan muziekdocent en hij werd geroemd om zijn initiatieven, zijn humor en vakmanschap. Ik keek op tegen Jan en ik heb destijds geen contact met hem (durven) zoeken ondanks het feit dat wij niet ver van elkaar woonden. Daar heb ik wel spijt van maar gedane zaken nemen geen keer. Vorig jaar heb ik hem opgezocht en we hadden een aller…

Ik had een droom (2)

Vannacht trof ik Dante op de stadsmuur van het Italiaanse plaatsje Lucca. Dante stelde me voor om samen het glas te heffen aan het pleintje waar het standbeeld van Puccini is geplaatst. Weldra zaten we in de stralende zon met een glas rode wijn in onze hand.

Dante:
Zullen we ons gesprek van gisteren voortzetten?

Ik:
Fijn, ik verheug me erop en ik ben zeer vereerd dat je na gisteren nog met me wilt praten.

Dante:
Natuurlijk! We hebben het gehad over het Heelal en over het multiversum. Ik moest erover denken, het is zo anders dan ik gewend ben om er tegenaan te kijken.

Ik:
Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar of je er op jouw manier over nadenkt, of op de manier van Hawking en Mlodinov, het blijft uiteindelijk ons bevattingsvermogen te boven gaan. En het model dat jij hanteert, heeft als grote voordeel dat ik het enigszins wél kan begrijpen.

Dante:
Dat bedoelde ik gisternacht ook te zeggen met mijn opmerking dat Hawking en Mlodinov het ook niet 'weten'.

Ik:
Dat begreep ik al en ik moe…