Doorgaan naar hoofdcontent

Afsetters en oplichters

D'eene bemint zulk een soort van geleerdheidt,
d'ander eene andere, en dus worden dezelve altemael
doorsnuffelt en geoefent. Elk behaegt ondertussen
die geene 't meest, die met zijn sin best overeenkomt,
en dese kan men noyt beter leeren kennen dan uit boeken.

H. Wetstein, 1703

Ik hou van boeken en van lezen. Bovendien vind ik het bezitten van boeken geweldig. Het feit dat ik zomaar een boek kan pakken als ik er zin in heb, vind ik fijn. Ik weet welke boeken ik heb en ook waar ik ze kan vinden in mijn collectie. Boeken geven mij een goed gevoel. Mijn leermeesters Jan van Dijk en Cor de Man vroegen in mijn studententijd vaak hoe het boek dat we bespraken eruit zag; dik, dun, welke afmetingen... De inhoud van het boek was het belangrijkst, maar de vormgeving deed er wel degelijk toe. De 'beleving' van het boek wordt er bij mij in hoge mate door bepaald. Dit aspect mis ik een beetje bij e-books, hoewel ik daar ook wel weer de voordelen van zie.

Ulisse Aldrovandi (1522-1605): afgezette tekening van vis
Soms kom je boeken tegen die je gewoon móet hebben. Zaterdag j.l. hoorde ik op Radio 1 een interview met een vrouw met een beetje typische stem, Truusje Goedings. Het ging over haar onderzoek naar afsetters en oplichters ofwel De kunst van het kleuren 1480-1720. De aankondiging van het interview vond ik niet bijzonder, ik haakte bijna af. Insteek was de populariteit van kleurboeken voor volwassenen waarmee de markt momenteel overspoeld wordt. Niet dat ik neerkijk op dergelijk tijdverdrijf, maar een beetje stoffig vind ik het wel. Zeker als je de motieven bekijkt die we daarbij moeten inkleuren. Ik ben blij dat ik toch ben blijven luisteren. De betrokkenheid waarmee Truusje sprak en haar passie voor het onderwerp, maakte dat ik geboeid bleef luisteren. Na het interview heb ik het boek meteen besteld bij Bol.com. Voor iemand die niet veel tijd vrij wil maken om daarvoor naar de stad te gaan, een uitstekend alternatief. Het boek overtreft mijn hoge verwachtingen. De uitgave onder redactie van Sytze van der Veen en uitgegeven door VANTILT, werd mogelijk gemaakt "door de zeer gewaardeerde financiële ondersteuning van mevrouw Isa de la Fontaine Verwey-le Grand". Hierdoor is het prachtige, rijk geïllustreerde boek waarschijnlijk betaalbaar gebleven. Bovendien past een chique mecenas wel bij dit onderwerp.

Wat zijn nu eigenlijk die afsetters en oplichters? Het waren ambachtslieden die de tapijten in de huizen van adelijke lieden en vermogende burgers herstelden. Deze tapijten werden gebruikt om vocht en kou te weren en dienden ook meteen als wandversiering. Vervanging was duur, dus lag het voor de hand de tapijten bij slijtage zoveel mogelijk te herstellen. Dat herstelwerk werd gedaan door de zogenaamde afzetter. Hij zette het tapijt dan af met een rand. Een zelfde procedé was gangbaar in de cartografie, waarbij de afzetter door het aanbrengen van bijvoorbeeld gekleurde grenzen voor een verhelderend contrast zorgde. De inkleuring deed het kaartbeeld 'oplichten'.

In de vroege 16de-eeuw pasten afsetters en oplichters hun ambacht toe op het schilderen van taferelen op tapijten in plaats van het kostbaardere weven van die afbeeldingen. Het was sneller en goedkoper en omdat ze die geschilderde tapijten voor als geweven verkochten, kreeg het woord 'afzetten' de pejoratieve betekenis die is overgebleven. Deze en meer wetenswaardigheden staan in dit prachtige boek dat nu mijn persoonlijke bibliotheek verrijkt. Ik kan het boek dan ook van harte aanbevelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

In memoriam Jan Jansen

Ik ontving eergisteren het bericht dat dirigent Jan Jansen afgelopen zaterdag 24 mei 2014 op 90-jarige leeftijd is overleden. Van Rose-Rie, zijn dochter die bij mij in het Zuid-Nederlands Kamerkoor zingt, had ik vorige week al gehoord dat het niet goed ging met hem. Toch kwam het bericht van het overlijden onverwacht voor me.

Jan Jansen was een begrip in Tilburg toen ik als 18-jarige jongeman aan het conservatorium kwam studeren. Mijn vrouw Kitty en haar moeder Trudy zongen bij Jan in zijn koren en hij was ook leraar aan het Paulus Lyceum waar Kitty van hem muziekles kreeg. Ik zou hem veel later opvolgen als muziekdocent aan die school. Jan was meer dirigent dan muziekdocent en hij werd geroemd om zijn initiatieven, zijn humor en vakmanschap. Ik keek op tegen Jan en ik heb destijds geen contact met hem (durven) zoeken ondanks het feit dat wij niet ver van elkaar woonden. Daar heb ik wel spijt van maar gedane zaken nemen geen keer. Vorig jaar heb ik hem opgezocht en we hadden een aller…

Ik had een droom (2)

Vannacht trof ik Dante op de stadsmuur van het Italiaanse plaatsje Lucca. Dante stelde me voor om samen het glas te heffen aan het pleintje waar het standbeeld van Puccini is geplaatst. Weldra zaten we in de stralende zon met een glas rode wijn in onze hand.

Dante:
Zullen we ons gesprek van gisteren voortzetten?

Ik:
Fijn, ik verheug me erop en ik ben zeer vereerd dat je na gisteren nog met me wilt praten.

Dante:
Natuurlijk! We hebben het gehad over het Heelal en over het multiversum. Ik moest erover denken, het is zo anders dan ik gewend ben om er tegenaan te kijken.

Ik:
Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar of je er op jouw manier over nadenkt, of op de manier van Hawking en Mlodinov, het blijft uiteindelijk ons bevattingsvermogen te boven gaan. En het model dat jij hanteert, heeft als grote voordeel dat ik het enigszins wél kan begrijpen.

Dante:
Dat bedoelde ik gisternacht ook te zeggen met mijn opmerking dat Hawking en Mlodinov het ook niet 'weten'.

Ik:
Dat begreep ik al en ik moe…