Doorgaan naar hoofdcontent

Plagiaat of juist niet?

Vanochtend hoorde ik op Radio 1, op weg van Tilburg naar mijn werk in Breda, dat Led Zeppelin een proces aan de broek had gekregen voor plagiaat. Led Zeppelin zou het begin van Stairway To Heaven overgenomen hebben uit het nummer Taurus uit 1968 van de Amerikaanse band Spirit. In ogen van puriteinen is er duidelijk sprake van plagiaat en Mick Skidmore, beheerder van de nalatenschap van Spiritgitarist Randy Wolfe, sleepte Led Zeppelin voor de rechter. De jury in Los Angeles doet vandaag uitspraak over de bekende eerste seconden van dit bekende rocknummer.

Ongeacht de uitspraak van de jury, kunnen we stellen dat we te maken hebben met een verschijnsel dat typerend is voor het kapitalisme. Ik denk dat als er niet heel zoveel geld mee gemoeid zou zijn, niemand het in zijn hoofd zou halen om van plagiaat te spreken. Wat tot in de 20ste-eeuw nog als eerbetoon werd ervaren (iemand anders vond jouw idee immers goed genoeg om het te gebruiken), wordt nu plagiaat genoemd. Waar je vroeger blij van werd, het gebruik van jouw ideeën door vakgenoten, is nu bron van ergernis en kwaadheid geworden. De 17de-eeuwse dichter Georg Herbert schreef in zijn Jacula Prudentum uit 1651: A dwarf on a giant's shoulders sees further of the two. Hij had groot gelijk en zijn uitspraak werd meteen gebruikt door mensen als Isaac Newton alsof zij het zelf bedacht hadden. Voortbouwen op wat er al is, werd als verdienste gezien.

Ik vermoed dat het grote geld schuld is aan de zoektocht op plagiaat. De plaat van Zeppelin heeft omgerekend €440.000.000 opgebracht. Al krijg je hiervan als aanklagende partij maar 1% toegewezen, dan nog heb je een leuk bedrag voor je oude dag bijeen weten te procederen. Gitarist Ad van den Berg, bekend van onder andere de band Vandenberg, vindt de beschuldiging van plagiaat wat ver gezocht. Het gaat volgens hem om een tamelijk standaard akkoordenschema dat in een ander schema oplost dan bij Spirit en dat daarna anders wordt uitgewerkt dan in het nummer Taurus. Ik deel die mening.

Normaal gesproken spreek je in zo'n geval over muziekstijlen met bepaalde stijlkenmerken als akkoordopeenvolgingen en keuzes van instrumenten. Vergelijk R&B-nummers met elkaar en je hoort overeenkomsten; luister naar Tsjechische en Boheemse componisten uit de periode van Mozart en je hoort gelijkenissen. Dat is logisch want we beïnvloeden elkaar en noemen dat vooruitgang, voor wat het dan ook waard mag zijn. Wij zouden dit krampachtige plagiaatdenken eens achterwege moeten laten. Het 19de-eeuwse romantische idee dat iedereen authentiek en origineel zou moeten zijn, is achterhaald. Zolang je nog €440.000.000 met een compositie kunt verdienen, zullen er echter nog heel wat rechtszaken over plagiaat volgen. Financieel gezien absoluut de moeite van het proberen waard.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

In memoriam Jan Jansen

Ik ontving eergisteren het bericht dat dirigent Jan Jansen afgelopen zaterdag 24 mei 2014 op 90-jarige leeftijd is overleden. Van Rose-Rie, zijn dochter die bij mij in het Zuid-Nederlands Kamerkoor zingt, had ik vorige week al gehoord dat het niet goed ging met hem. Toch kwam het bericht van het overlijden onverwacht voor me.

Jan Jansen was een begrip in Tilburg toen ik als 18-jarige jongeman aan het conservatorium kwam studeren. Mijn vrouw Kitty en haar moeder Trudy zongen bij Jan in zijn koren en hij was ook leraar aan het Paulus Lyceum waar Kitty van hem muziekles kreeg. Ik zou hem veel later opvolgen als muziekdocent aan die school. Jan was meer dirigent dan muziekdocent en hij werd geroemd om zijn initiatieven, zijn humor en vakmanschap. Ik keek op tegen Jan en ik heb destijds geen contact met hem (durven) zoeken ondanks het feit dat wij niet ver van elkaar woonden. Daar heb ik wel spijt van maar gedane zaken nemen geen keer. Vorig jaar heb ik hem opgezocht en we hadden een aller…

Ik had een droom (2)

Vannacht trof ik Dante op de stadsmuur van het Italiaanse plaatsje Lucca. Dante stelde me voor om samen het glas te heffen aan het pleintje waar het standbeeld van Puccini is geplaatst. Weldra zaten we in de stralende zon met een glas rode wijn in onze hand.

Dante:
Zullen we ons gesprek van gisteren voortzetten?

Ik:
Fijn, ik verheug me erop en ik ben zeer vereerd dat je na gisteren nog met me wilt praten.

Dante:
Natuurlijk! We hebben het gehad over het Heelal en over het multiversum. Ik moest erover denken, het is zo anders dan ik gewend ben om er tegenaan te kijken.

Ik:
Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar of je er op jouw manier over nadenkt, of op de manier van Hawking en Mlodinov, het blijft uiteindelijk ons bevattingsvermogen te boven gaan. En het model dat jij hanteert, heeft als grote voordeel dat ik het enigszins wél kan begrijpen.

Dante:
Dat bedoelde ik gisternacht ook te zeggen met mijn opmerking dat Hawking en Mlodinov het ook niet 'weten'.

Ik:
Dat begreep ik al en ik moe…