Doorgaan naar hoofdcontent

Bremen, een prachtige Hanzestad

Kitty en ik zijn voor een paar dagen naar Bremen gegaan. Het was een fijne reis, slechts 380 kilometer van Tilburg vandaan, en het weer hadden we niet mooier kunnen wensen. Eenmaal aangekomen in het Hotel Lichtsinn aan de Rembertistraße 11, konden we 's middags al meteen de Altstadt in. Het hotel lag aan de rand van het prachtig bijgehouden park op een paar honderd meter van het centrum. Bremen is niet zo bekend bij mensen in mijn omgeving, maar het is een boeiende stad die ik iedereen kan aanraden.

In 787 stichtte Karel de Grote in de stad een bisschoppelijk steunpunt voor de kerstening van Noord-Europa en in de 13de eeuw trad Bremen toe tot de Hanze, hetgeen behalve welvaart ook de nodige conflicten opleverde. De stad werd tot driemaal toe uit de stedenverbond gezet. Bremen is bij het grote publiek vooral bekend geworden door het sprookje van de Bremer Stadsmuzikanten nadat het verhaal was opgetekend in Kinder- und Hausmärchen door de gebroeders Grimm onder nummer KHM207. Het verhaal over "afgeschreven" dieren die toch nog nuttig kunnen zijn en een goed leven kunnen hebben, is opgetekend uit vertellingen afkomstig uit de omgeving van Paderborn. Soortgelijke verhalen komen echter ook in Azië en Afrika voor, zij het met andere dieren en kleine variaties. Het toerisme vaart er wel bij en in veel winkeltjes wordt het thema tot in den treure uitgemolken en commercieel gemaakt. Toch is er meer te zien in Bremen dan alleen het standbeeld van de vier helden uit het sprookje. Hoewel de stad in de Tweede Wereldoorlog voor meer dan de helft is platgebombardeerd, is met name in de Altstadt nog veel van de rijke historie van Bremen te bewonderen.

De elementen die meteen in het oog springen als je de Altstadt via de Rembertistraße binnentreedt zijn de St. Petri-Dom en de historische Marktplatz met als blikvangers het historische Rathaus en een groots en imponerend standbeeld van de middeleeuwse ridder Roland. Beide zijn opgenomen in het UNESCO-Werelderfgoedlijst. Deze van oorsprong Bretonse ridder uit de tijd van Karel de Grote, werd sinds de 11de eeuw onderwerp van heldenverhalen van de middeleeuwse minstrelen die het niet zo nauw namen met de waarheid en hem symbool maakten van de nobele christenen. Het Chanson de Roland ofwel Roelandslied, werd via het Latijn in vele talen vertaald. In de muziek heeft met name het 16de eeuwse gedicht Orlando Furioso van Ludovico Ariosto geleid tot opera's van Vivaldi en Händel en in de literatuur zelfs tot een biografie, Orlando: A Biography, door Viriginia Woolf. In het middeleeuwse Bremen was het beeld een symbool van vrijheid en onafhankelijkheid van de adel.

De wijk Schnoor is wat meer verscholen en na een kleine zoektocht geeft deze wijk ons een beeld van een middeleeuws Bremen met nauwe straatjes, gangetjes en kleine, prachtige huisjes. Het toerisme heeft ook hier toegeslagen; 's avonds zijn de winkelstraatjes leeg en is de wijk bijna onbewoond. Ik sprak nog een man die in Schnoor woonde en die het verschrikkelijk vond dat Schnoor vanaf een uur of acht bijna een spookwijk was. Toch konden we er van genieten en hebben wij er leuke wandelingen gemaakt en lekker kunnen eten.

Een bezoek aan de Kunst Halle maakte ons verblijf daar helemaal tot een feestje vanwege de schitterende vaste collectie en een mooie tentoonstelling over de schilder Max Liebermann: Vom Freizeitvergnügen zum modernen Sport die net geopend was. Bremen heeft ons kunnen bekoren en wij zullen er zeker nog terugkomen; er is nog veel voor ons te zien en te ontdekken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…