Doorgaan naar hoofdcontent

Reisverslag Zuid-India dag 7

Vrijdagochtend begon vroeg, rond 06.00 uur was ik al wakker. Die nacht had ik niet zo goed geslapen; aan de kamer op zich lag het niet. De sober ingerichte L-kamer was zo groot als mijn eigen woonkamer thuis, er stonden een bureau met twee stoelen en twee eenpersoonsbedden, er was een aparte badkamer met douche en toilet en de wanddecoratie bestond uit een crucifix en een rekje waar een rode telefoon op stond.
De matrassen waren flinterdun zodat je 's nacht nogal oncomfortabel op een stalen constructie sliep. De airco werkte goed, dus ik had niet te klagen.
Na het ontbijt namen we afscheid van de bisschop en gingen we langs een 'toeristische' route naar huis. De reis bestond voornamelijk in het bezichtigen van kerken en schrijnen en ergens op het midden stopten we even bij een school waar een bekende van Father Patrick werkte. Het was een leuke school en de kinderen begroetten ons telkens met een Engels: "Goodmorning". Opvallend was dat kinderen van 5 jaar oud al leerden lezen en schrijven. Na heerlijke kokosnootmelk uit een verse kokosnoot te hebben gedronken, vervolgden wij onze reis. Om 15.00 uur waren we weer terug in Vellamadam en hadden we wat tijd voor onszelf. We probeerden de boardingpas te printen en dat leverde de nodige problemen op. Diner om 20.30 uur en nog even napraten met Father Hieronymus en Josephine.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Non-conformisme

Ik heb een zwak voor mensen die zich non-conformistisch opstellen. Zij geven onze wereld kleur en zorgen er telkens voor dat ons referentiekader wordt doorbroken, gewild of ongewild. Zo kan ik veel plezier beleven als product en functie door non-conformisten worden losgekoppeld. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Duchamp met zijn pissoir, zijn kruk met wiel of Picasso met zijn zadel en fietsstuur. De kunstenaar koppelt de onderdelen los van hun functie en er ontstaat een nieuwe realiteit waarbij het nieuwe beeld een andere betekenis krijgt. Het is maar hoe je naar de diverse onderdelen kunt kijken.

De kunstenaar is volgens mij niet op zoek naar nieuwe functies of nieuwe beelden. Hij gebruikt wat hij in zijn omgeving ziet. Picasso ging bijna associatief te werk. Ik heb thuis de DVD "Le Mystère Picasso" en daarin is te zien hoe Picasso van het een op het ander komt. Hij produceert omdat hij niet anders kan, het ligt in zijn aard opgesloten om met beelden bezig te zijn.

Nieuwe…

Omdenken, het overwegen meer dan waard

Omdenken is een andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. We kunnen door omdenken anders tegen problemen aankijken. Dit omdenken is voortgekomen uit het besef dat wij zelf onderdeel van het probleem zijn. Problemen bestaan namelijk als wij het moeilijk vinden om het beeld van wat het zou moeten zijn los te laten, om open te staan voor wat is of zou kunnen zijn. Uitgangspunt bij omdenken is dat als we het gevoel hebben dat we steeds vaster in het probleem draaien als we op een bepaalde manier op de werkelijkheid drukken, we beter eens de andere kant op kunnen bewegen. Omdenken levert vaak verrassende inzichten op en is eigenlijk niet meer of minder dan het stoppen met het zogenaamde vastdenken.

Als je handelen baseert op iets wat je níet wilt (een probleem), is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Je bent dan als het ware bezig aan het dweilen met de kraan open. Bovendien is er meestal sprake van het waterbed-effect: druk ergens op het waterbed en ergens and…