Doorgaan naar hoofdcontent

Bravo!

Onlangs heb ik een concertje ingeleid van het pianoduo Beth&Flo met Elsbet Remijn en Claudette Verhulst. Zij speelden in het kader van de concertserie Pareltjes van Anne en Frans van de Sande in hun pianozaak aan de Leharstraat in Tilburg. Het was een bijzondere belevenis, dit optreden dat de beide pianisten op hun website www.bethflo.com karakteriseren als "Klassieke muziek met een vleugeltje theater!" Claudette en Elsbet studeerden klassiek piano en hebben elkaar leren kennen in de pianoklas van Rian de Waal. In 2013 ontstond het pianoduo Beth&Flo. Het bijzondere aan het duo is dat beide pianisten grote affiniteit hebben met theater en dat is te merken.

Tijdens hun optredens wisselen ze virtuoos pianospel af met gesproken en gezongen woord. Met veel gevoel voor humor en timing verzorgen ze een onderhoudend optreden waarbij het publiek van begin tot eind geboeid blijft. Met name de verbindingen tussen de composities en de onderlinge dialogen tussen beide dames zijn verfrissend en eigentijds. Maar ook de manier waarop zij composities uitvoeren is opvallend. Klein- en Grootkunst zijn bij Beth&Flo een liaison aangegaan met als resultaat een verrassend en energiek programma met composities die je niet vaak hoort. De jeugdige energie die ze uitstralen, werkt aanstekelijk. Na het concertje blijft het positieve gevoel nog geruime tijd in je hoofd rondzingen. Ik werd door dit pianoduo geïnspireerd en heb absoluut genoten van hun vakmanschap en enthousiasme.

Beth&Flo vertegenwoordigen met hun optredens een verfrissende beweging in de Klassieke muziek. Waar in het algemeen de nadruk bij musici vaak teveel lag op serieus en ernstig, krijgt het plezier in het musiceren bij Beth&Flo alle ruimte. Niet dat dit vroeger afwezig was, maar de interactie met het publiek was aan het eind van de 20ste-eeuw beduidend anders dan nu. Serieus bezig zijn met kunstmuziek is tegenwoordig onder invloed van onze 'beeldgerichtheid' aan het veranderen. Het houdt tevens in dat er hoge eisen worden gesteld aan de musici. Ze moeten niet meer alleen gericht zijn op het klinkende resultaat; good looks, een goede presentatie op het podium en beheersing van een uitgekiende PR via social media zijn naast vakmanschap belangrijke elementen voor succes geworden. Het uiterlijk en de presentatie doen ertoe; naamsbekendheid krijg je niet meer alleen uit je optredens, maar registraties ervan en verspreiding via social media zijn zeker zo belangrijk geworden. Beth&Flo hebben dat door en maken op smaakvolle, vakkundige en humoristische wijze gebruik van alle middelen die tot hun beschikking staan. Bravo!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

In memoriam Jan Jansen

Ik ontving eergisteren het bericht dat dirigent Jan Jansen afgelopen zaterdag 24 mei 2014 op 90-jarige leeftijd is overleden. Van Rose-Rie, zijn dochter die bij mij in het Zuid-Nederlands Kamerkoor zingt, had ik vorige week al gehoord dat het niet goed ging met hem. Toch kwam het bericht van het overlijden onverwacht voor me.

Jan Jansen was een begrip in Tilburg toen ik als 18-jarige jongeman aan het conservatorium kwam studeren. Mijn vrouw Kitty en haar moeder Trudy zongen bij Jan in zijn koren en hij was ook leraar aan het Paulus Lyceum waar Kitty van hem muziekles kreeg. Ik zou hem veel later opvolgen als muziekdocent aan die school. Jan was meer dirigent dan muziekdocent en hij werd geroemd om zijn initiatieven, zijn humor en vakmanschap. Ik keek op tegen Jan en ik heb destijds geen contact met hem (durven) zoeken ondanks het feit dat wij niet ver van elkaar woonden. Daar heb ik wel spijt van maar gedane zaken nemen geen keer. Vorig jaar heb ik hem opgezocht en we hadden een aller…

Ik had een droom (2)

Vannacht trof ik Dante op de stadsmuur van het Italiaanse plaatsje Lucca. Dante stelde me voor om samen het glas te heffen aan het pleintje waar het standbeeld van Puccini is geplaatst. Weldra zaten we in de stralende zon met een glas rode wijn in onze hand.

Dante:
Zullen we ons gesprek van gisteren voortzetten?

Ik:
Fijn, ik verheug me erop en ik ben zeer vereerd dat je na gisteren nog met me wilt praten.

Dante:
Natuurlijk! We hebben het gehad over het Heelal en over het multiversum. Ik moest erover denken, het is zo anders dan ik gewend ben om er tegenaan te kijken.

Ik:
Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar of je er op jouw manier over nadenkt, of op de manier van Hawking en Mlodinov, het blijft uiteindelijk ons bevattingsvermogen te boven gaan. En het model dat jij hanteert, heeft als grote voordeel dat ik het enigszins wél kan begrijpen.

Dante:
Dat bedoelde ik gisternacht ook te zeggen met mijn opmerking dat Hawking en Mlodinov het ook niet 'weten'.

Ik:
Dat begreep ik al en ik moe…