Doorgaan naar hoofdcontent

Bravo!

Onlangs heb ik een concertje ingeleid van het pianoduo Beth&Flo met Elsbet Remijn en Claudette Verhulst. Zij speelden in het kader van de concertserie Pareltjes van Anne en Frans van de Sande in hun pianozaak aan de Leharstraat in Tilburg. Het was een bijzondere belevenis, dit optreden dat de beide pianisten op hun website www.bethflo.com karakteriseren als "Klassieke muziek met een vleugeltje theater!" Claudette en Elsbet studeerden klassiek piano en hebben elkaar leren kennen in de pianoklas van Rian de Waal. In 2013 ontstond het pianoduo Beth&Flo. Het bijzondere aan het duo is dat beide pianisten grote affiniteit hebben met theater en dat is te merken.

Tijdens hun optredens wisselen ze virtuoos pianospel af met gesproken en gezongen woord. Met veel gevoel voor humor en timing verzorgen ze een onderhoudend optreden waarbij het publiek van begin tot eind geboeid blijft. Met name de verbindingen tussen de composities en de onderlinge dialogen tussen beide dames zijn verfrissend en eigentijds. Maar ook de manier waarop zij composities uitvoeren is opvallend. Klein- en Grootkunst zijn bij Beth&Flo een liaison aangegaan met als resultaat een verrassend en energiek programma met composities die je niet vaak hoort. De jeugdige energie die ze uitstralen, werkt aanstekelijk. Na het concertje blijft het positieve gevoel nog geruime tijd in je hoofd rondzingen. Ik werd door dit pianoduo geïnspireerd en heb absoluut genoten van hun vakmanschap en enthousiasme.

Beth&Flo vertegenwoordigen met hun optredens een verfrissende beweging in de Klassieke muziek. Waar in het algemeen de nadruk bij musici vaak teveel lag op serieus en ernstig, krijgt het plezier in het musiceren bij Beth&Flo alle ruimte. Niet dat dit vroeger afwezig was, maar de interactie met het publiek was aan het eind van de 20ste-eeuw beduidend anders dan nu. Serieus bezig zijn met kunstmuziek is tegenwoordig onder invloed van onze 'beeldgerichtheid' aan het veranderen. Het houdt tevens in dat er hoge eisen worden gesteld aan de musici. Ze moeten niet meer alleen gericht zijn op het klinkende resultaat; good looks, een goede presentatie op het podium en beheersing van een uitgekiende PR via social media zijn naast vakmanschap belangrijke elementen voor succes geworden. Het uiterlijk en de presentatie doen ertoe; naamsbekendheid krijg je niet meer alleen uit je optredens, maar registraties ervan en verspreiding via social media zijn zeker zo belangrijk geworden. Beth&Flo hebben dat door en maken op smaakvolle, vakkundige en humoristische wijze gebruik van alle middelen die tot hun beschikking staan. Bravo!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nikkers en negers in kinderboekjes

Bij het opruimen van onze "rommel" kamer vond ik tussen mijn oude kinderboeken een typisch 60-er jaren boekje: Oki en Doki bij de nikkers door Henri Arnoldus (1919-2002) en Carel Willem (Carol) Voges (1925-2001). Het zijn de kinderboekjes waarmee mijn generatie is opgevoed en die mijn leeftijdgenoten bekend moeten voorkomen.

Nee, de negers slapen niet.
"Jammer, dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders..."
"Anders aten we ze op!" roepen de negers, die rond de hut van het opperhoofd zitten. "Blanke mensen smaken fijn," zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen eens af.

Het is het tijdperk van de Bimbo-box, die ik in mijn blog Achter de feiten aan al eens vermeldde. Het is om je wild voor te schamen. Het is pas 50 jaar geleden dat dit soort boekjes bon ton waren. Godfried Bomans (1913-1971) schreef De Avonturen van Pa Pinkelman en ook deze boekjes werden geïllustreerd door Carol Voges. Er was sprake van een mateloze onnozelheid, onwetendh…

Speelt mijn linde, zingt de nachtegaal.

Gisteren waren de kinderen met de kleinkinderen op bezoek. Het was mooi weer en het is dan fijn om met zijn allen bijeen te zijn. De kleinkinderen claimen al onze aandacht; de jongsten, Floris en Reinout, omdat ze zo jong zijn en nog verzorging behoeven, Olivia omdat ze als driejarige de wereld aan het verkennen is. Elke leeftijd heeft zijn charme, maar de wereld van een driejarige vind ik wel erg boeiend om als bompa mee te mogen maken.

De taalontwikkeling van de driejarige Olivia gaat met sprongen vooruit. Ze spreekt in hele zinnen, vraagt voortdurend 'Waarom?' en je merkt aan alles dat zo'n kind de wereld aan het ontdekken is. Het kind heeft oog voor zaken waar wij als volwassenen allang blasé aan voorbijgaan. De aanwezigheid van een driejarige in je omgeving maakt dat je zelf de wereld ook weer met andere ogen beziet. De sprookjesachtige wereld van plant en dier, mens en omgeving, openbaren zich in alle luister aan wie er oog voor heeft. Olivia helpt mij de wereld weer …

God bestaat, Hij woont in Brussel.

Gisteravond heb ik een prachtige film bekeken: Le Tout Nouveau Testament, een film van schrijver Thomas Gunzig en cineast Jaco Van Dormael. God bestaat in deze film en Hij bewoont samen met Zijn vrouw en Zijn dochter Ea (verwijzing naar de Evangelische Alliantie?) een bedompt appartement zonder deuren naar de buitenwereld in een hoge flat in Brussel. Deze tirannieke en verknipte persoonlijkheid in zijn badjas terroriseert Zijn gezin en sluit zich op in Zijn geheime werkkamer waar hij op Zijn computer met sadistisch genoegen en uit verveling wetten uitschrijft die de mensheid moeten kwellen met allerlei groot en klein leed. Hij is anders dan Zijn weggelopen zoon J.C., die het volgens Hem te bont heeft gemaakt en naar Gods zeggen maar wat geïmproviseerd heeft. Zijn vrouw laat alles gedwee over zich heen gaan en Zijn dochter Ea komt voor de mensen op; zij hackt Zijn computer, maakt aan alle mensen via SMS hun sterfdatum bekend en loopt weg van huis. Zij daalt via een tunnel in de wasmach…